Egyesíti erőit a Microsoft és az Oracle

A Microsoft és az Oracle évtizedeken át harcolt egymással a nagyvállalati piacon, de a felhőszolgáltatások terjedésével új, agilisabb versenytársak (mint például a Salesforce és a Worday) fenyegetik őket, akik sok esetben jóval olcsóbban nyújtanak hasonló minőségű szolgáltatást. Ezeknek a cégeknek a szoftveres megoldás a sajátjuk, a szükséges infrastruktúrát pedig egy adatközponttól bérlik.

A mostani megegyezés értelmében az Oracle szoftverei ezentúl a Microsoft Hyper-V Serveren és az Azure platformon is futtathatóak lesznek, és a Microsoft az Oracle Java, Database és WebLogic Serverét is kínálni fogja az Azure partnerek számára. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Microsoft olyan konkurens megoldásokat tesz elérhetővé saját platformján, melyek ellen eddig saját szoftvereivel ellen küzdött. A redmondiak viszont minden bizonnyal jól jöhetnek ki ebből az üzletből, hiszen ha a szoftveres háttérért nem is, de az Azure használatáért minden bizonnyal szép summát fognak fizetni a vásárlók.

Larry Ellison és Steve Ballmer
Larry Ellison és Steve Ballmer

Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója a bejelentéskor azt mondta, hogy a két vállalat a háttérben már régóta együtt dolgozott bizonyos problémák megoldásán, ugyanakkor a "a felhőszolgáltatások korában ez már nem elég". A friss szövetség persze nem fogja minden fogja minden gondját megoldani a két vállalatnak, de pozitív üzenetet hordoz a piac és a befektetők számára is, és előrevetíti egy esetleges szorosabb együttműködés lehetőségét is.

Azóta történt

Előzmények