A Microsoft internetes bombája: a Live Mesh

A Microsoft tegnap bemutatta a már korábban többször beharangozott projektjét, a Live Mesh nevű szolgáltatást, melynek célja, hogy megoldja a különböző digitális eszközökön tárolt tartalmak menedzselését, szinkronizálását, és megkönnyítse ezek megosztását.

A projekt tesztfázisban van még, s bár fel lehet jelentkezni a tesztelők várólistájára, kezdetben 10 ezer amerikai felhasználót hívnak meg, hogy próbálják ki a Mesht a Windowst futtató számítógépükön. A Microsoft tervei szerint a következő néhány hónapban kibővítik a kört, s bevonják a tesztelésbe például a mobiltelefonokat, sőt az Apple számítógépeit is – hiszen a program célja, hogy bármilyen eszközzel lehessen használni, amelyik képes az internethez csatlakozni. A széles körű tesztelésre bocsátott béta-verziót még az év vége előtt el kívánják indítani.

A Live Mesht az ötletgazda, a szoftvertervezés élén 2005-ben Bill Gatest váltó Ray Ozzie mutatta be tegnap, aki a szolgáltatást mint a Microsoft egyik, a jövőben vezető szerepűnek szánt internetes termékét prezentálta. A vállalat dolgozóinak írott feljegyzésében Ozzie utalt arra, hogy a Mesh az úgynevezett „cloud computing” megoldások mind komolyabb erőt képviselő trendjébe illeszkedik, mely technológia az adatok webes tárolását és menedzselését preferálja.

Live Mesh

A bennfentesek és meghívottak által már kipróbált szolgáltatás egy virtuális online desktop segítségével láthatóan könnyed megoldást kínál arra, hogy egy adott tartalom több eszközre is gyorsan áthelyezhető legyen, s a változtatások aktualizálását is elvégzi, sőt a távirányítás is megoldott. Van, illetve lesz lehetőség a különböző jogosultsági szintű megosztásra is. A Microsoft jelenleg 5 GB webes tárhelyet biztosít a szolgáltatás használatához, s az ígéretek szerint a végleges változatban is legalább ekkora helyet kínálnak majd ingyen a felhasználóknak.

Live Mesh

További információk: a Channel9 Ray Ozzie-val készített interjúja, a TechCrunch ismertetője (közzéteszik Ozzie feljegyzését is), s egy kiváló összefoglalás a ZDNet-en.

Azóta történt

Előzmények