Microsoft: hozzáférés megtagadva!

Az Európai Bizottság nem adott további haladékot a Microsoft számára, így a szoftvervállalatnak a jövő hét közepéig be kell nyújtania formális válaszát arra a kérdésre, hogy miért nem teljesíti maradéktalanul a közel két évvel ezelőtt számára előírt kötelezettségeket – jelentette a Reuters. Ha a magyarázat nem fut be, vagy nem elégíti ki Neelie Kroes versenyügyi biztost, a redmondi céget akár napi 2 millió eurós bírsággal is sújthatják egészen addig, amíg nem működik együtt teljes mértékben a hatósággal.

Amint az ismert, az EB 2004 márciusában arra kötelezte a szoftvervállalatot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon, ám – noha hajlandó volt kompromisszumokra – a Microsoft továbbra sem tesz maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció még mindig pontatlan és hiányos – állítja az EB a felügyelő biztos jelentésére hivatkozva.

Hogy egyszer is mindenkorra pontot tegyen az ügy végére, a Microsoft két héttel ezelőtt váratlanul bejelentette, hogy hajlandó átadni szerverekhez írt operációs rendszerei forráskódjának releváns részeit azoknak a vállalatoknak, amelyek a Windowsokkal teljes mértékben együttműködő szoftverek fejlesztésében utaznak, és megvásárolják a kompatibilitást biztosító kommunikációs protokollok licencét. A lépés az EB-t meglepte, de úgy tűnik, nem elégítette ki.

A Microsoft a múlt héten kért további haladékot álláspontja kialakítására, és egyben jelezte, hogy meg akarja ismerni az EB, a felügyelő biztos és a vizsgálatba bevont szakértők levelezését. Jonathan Todd EB-szóvivő a hírügynökségnek elmondta, hogy azért nem adnak több időt a cégnek, mert nyolc hét elegendő egy viszonylag rövid kifogáslista megválaszolására. A hatóság a kért levelekhez sem enged hozzáférést, ami a Microsoft szerint ellentétes a törvény betűjével és szellemével. A cég szerint érthetetlen, hogy miért kell a függetlennek mondott biztos és szakértők levelezését bizalmasnak nyilvánítani.

Azóta történt

Előzmények