Európa megint megbüntetné a Microsoftot

Az Európai Bizottság (EB) júliusban elindított vizsgálata arra jutott, hogy a Microsoft nem tett eleget a böngészőválasztás kapcsán vállalt kötelezettségeinek, Brüsszel ezt az előzetes véleményét egy ún. kifogásközlő nyilatkozatban hozta tegnap a szoftvervállalat tudomására. A cég négy héten belül köteles válaszolni a kifogásolt pontokra, és szóbeli meghallgatást is kérhet az álláspontja kifejtésére.

Amint az ismert, az EB Microsoft 2009-ben a rivális Opera panaszára annak feltárására indított eljárást a Microsoft ellen, hogy az az uniós versenyügyi szabályozást megszegve integrálta-e Internet Explorer böngészőt Windows operációs rendszerébe. A vizsgálat megegyezéssel zárult: ebben a szoftvercég vállalata, hogy az európai felhasználók számára lehetővé teszi az alapértelmezett böngésző kiválasztását egy ún. böngészőválasztó képernyő segítségével.

Ezt a Microsoft egy frissítés révén be is építette az operációs rendszereibe, ám a Windows 7-hez kiadott első javítócsomaggal a böngészőválasztás lehetőség megszűnt e kiadásban. A Microsoft azt állította, hogy technikai hiba miatt nem került bele a képernyő a pakkba, és amint fény derült rá, gyorsan orvosolta is a problémát. Az azonban az SP1 2011. februári kiadásától így is egészen 2012 júliusáig fennállt. A cég ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Windows 7 eredeti kiadásában, illetve az XP-ben és a Vistában ebben az időszakban is folyamatosan működött a böngészőválasztás.

Joaquín Almunia, az EB versenyügyi biztosa most rámutatott: a kötelezettségvállalás jó megoldás a trösztellenes ügyek gyors rendezésére, hiszen ezekkel elkerülhetőek a hosszadalmas eljárások, és azonnali eredmények érhetők el. „Hadd emlékeztessek azonban a versenyügyi szabályok alapelvére: ha egy vállalat kötelezettséget vállal, köteles teljesíteni azokat, különben viselnie kell a mulasztás következményeit” – mondta. Brüsszel az elmaradt teljesítés miatt éves árbevételük legfeljebb 10 százalékára rúgó bírságot szabhat ki a vállalatokra, ami a Microsoft esetében elméletben akár 7 milliárd dollárt is jelenthet. Arra még sosem volt példa az EB történetében, hogy egy céget egy megegyezés során vállalat kötelezettség elmulasztása miatt marasztaltak volna el és bírságoltak volna meg.

Almunia egyben jelezte: a Windows 8 esetében is vannak kifogásaik a böngészőválasztás kapcsán. E kiadásban figyelmeztető ablakok jelennek meg és megerősítést vár a rendszer, ha a felhasználó új alapértelmezett böngészőt választ, illetve a Start képernyőn változatlanul elérhető marad az Internet Explorer csempéje. „A Microsoftnak ezeket ki kell javítania” – figyelmeztetett.

Azóta történt

Előzmények