A Microsoft elárulta, hogy mennyit kér majd az Azure-ért


A Microsoft mára is tartogatott fontos bejelentést a partnerei számára rendezett konferencián (Worldwide Partner Conference): közzétették, hogy cloud-megoldásuk, a Windows Azure mennyibe fog kerülni a felhasználóknak, s egyben azt is közölték, hogy a novemberi indulásig ingyenes lesz a használata.

A hivatalos bevezetésre az őszi fejlesztői konferencián (Microsoft Professional Developers Conference) kerítenek sort, s attól kezdve háromféle üzleti modell közül választhatnak az érdeklődők: felhasználás-alapú előfizetés, fix előfizetés, illetve a vállalkozások számára biztosítanak egy mennyiségi licencmegoldást is.

Az első esetben az Egyesült Államokban a Microsoft 12 centet számol fel óránként a használatért, 15 centet gigabájtonként az adattárolásért, illetve 1 centet 10 ezer műveletenként. A „felhős” adatbázis, az SQL Azure egy gigabájtig 9,99 dollárba kerül a Web Edition konstrukcióban, ugyanez üzleti kategóriában (Business Edition) ennek tíszerese, 99,99 dollár, ám itt 10 gigabájt a tárhely. A webes .NET Servicesért 15 centet kérnek 100 ezer műveletenként – ebbe beleértendők a Service Bus üzenetek és az Access Controll jelek is. Ehhez hozzájön még mindhárom esetben a hálózati díj, ami bejövő adatok esetében 10 cent, kimenőnél 15 cent gigabájtonként. Teljes részletezés a Microsoft hivatalos blogjában olvasható.

Novemberben az Azure az eddigi gyakorlattól eltérően nem csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, hanem egyszerre indul Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Indiában, Japánban, Kanadában, Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Portugáliában, Spanyolországban és Svájcban is. A fent említett árak az USA-ra vonatkoznak, a szolgáltatás díját minden országban egyenként határozzák majd meg. A következő lépésben 2010 márciusában kiterjesztik a szolgáltatás körét Brazília, Dél-Korea, Chile, Csehország, Görögország, Hongkong, Izrael, Kolumbia, Lengyelország, Magyarország, Malajzia, Mexikó, Puerto Rico, Románia, Szingapúr és Tajvan területére is.

Azóta történt

Előzmények