Egyszerre perelik a Microsoftot, a Google-t és az Apple-t


Védett?

Újabb fejezettel gazdagodott az extrém ügyeket már eddig is gyakran prezentáló amerikai szoftverszabadalmi regény: most egy kis michigani vállalat, a Cygnus Systems pereli a legnagyobb szoftvercégeket.

A panasz szerint a Google, a Microsoft és az Apple megsértették a Cygnus jogait, amikor a Chrome, a Windows Vista, az Internet Explorer 8, a Mac OS X, a Safari programokban, illetve az iPhone szoftverében a cég által levédett bélyegképes előnézetet használták fel egy aktív program vagy fájl esetében. A perről  beszámoló ars technica szerint a Cygnus ezt a keresetet először 2001-ben nyújtotta be egy korábbi, 1998-as panasz továbbfejlesztett változataként. Magát a szabadalmat egyébként idén májusban fogadta be az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal (USPTO).

Az elmúlt években egyre nagyobb problémává vált, hogy a szellemi termékeket védő amerikai szabadalmi szabályozás már nem működik a legmodernebb technológiák esetében, nem képes betölteni az eredeti funkcióját – a fejlesztők érdekeinek védelmét, így a verseny serkentését –, mivel mind többen élnek vissza a szabadalmi joggal: egyre több a „patent troll”.

A visszaélések lehetőségét mutatta meg a híressé vált 1999-es Amazon-ügy (1-Click suit), ahol a webáruház gyakorlatilag az online kereskedelmet kívánta levédetni („a kommunikációs hálózatokon történő vásárlásról” szóló szabadalmával), majd ezt felhasználva kiszorítani konkurenseit a piacról.  A kísérlet azonban az egyöntetű felháborodás miatt elbukott, és a szabadalmi reform igénye ekkor támadt fel az Egyesült Államokban.

Azóta több javaslat is született, ám az iparági szereplők képtelenek voltak kiegyezni egy olyan megoldásban, mely mindenki számára kielégítő lett volna – a 2007-ben létrejött szövetség, a Patent Fairness (sok száz tagja van, köztük az Amazon, az Apple, a Cisco, a Dell, a Google, a HP, a Microsoft, a Oracle, a Palm Inc., az SAP, a Time Warner, a Visa stb.) hiába szorgalmazott egy törvénymódosítási javaslatot, az ellenérdekelt felek (például a General Electric, a DuPont, a Corning, sok neves egyetem) nyomására máig nem sikerült változtatni.

Azóta történt