Versenyjogi aggályokat vet fel a Microsoft és az Activision üzlete

A brit hatóságok szerint árthat a versenynek, ha a Microsoft kezébe kerül az Activision Blizzard.

A brit trösztellenes hatóságok azt közölték, hogy az Activision Blizzard 69 milliárd dolláros, Microsoft általi felvásárlása árthat a versenynek a konzolok, az előfizetéses szolgáltatások és a felhős gaming piacán, ezért mélyebb vizsgálatot követel az ügy.

A játékipar eddigi legnagyobb felvásárlása a CMA szerint súlyosan árthat az ágazatnak, ha a Microsoft nem ad hozzáférést a versenytársaknak az Activision legnépszerűbb címeihez. Attól tartanak, hogy a nagy címeket (CoD, WoW) a riválisok sarokba szorítására használja majd a Microsoft.

A Microsoft elnöke szerint azt akarják, hogy az emberek jobban elérhessék a játékokat, nem pedig kevésbé. Állítása szerint tudnak a Sony és a többiek aggodalmairól, de elkötelezettek a CoD Xbox és PlayStation platformokon való biztosítása mellett is, ahogy más címeket is biztosítanak majd a rivális platformokon.

Elemzők szerint amennyiben a Microsoft nem zárja el a riválisokat a játékaitól, akkor nem kell versenyellenes jövőtől tartani. Így a folytatás azon múlik, milyen garanciákat ad a Microsoft – ez nehéz téma, ugyanis az EU-ban sok rivális panaszt nyújtott be a felhős gyakorlatai ellen, de a Microsoft ígéretei ellen újabb támadássorozatot indítottak az EU-ban a riválisok.

Az Activision felvásárlása 2023. júniusának végén zárulhat le, ha a britek mellett az EU, az USA és Kína is rábólint.

Azóta történt

Előzmények