A Google is csatlakozott a Messenger-embargóhoz

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Microsoft öt olyan országban blokkolta azonnali üzenetküldő szolgáltatását, melyekkel szemben az Egyesült Államok politikai okokból szankciókat alkalmaz. A múlt hét végén kiderült, hogy a Google is hasonlóképpen tesz, s valószínűleg az AOL is csatlakozik az embargóhoz.

A Microsoft a hét elején erősítette meg, hogy Kubából, Szíriából, Iránból, Szudánból és Észak-Koreából nem lehet bejelentkezni a Windows Live Messenger szolgáltatásba, majd nem sokkal később a Google szóvivője is bejelentette, hogy a Google Talk azonnali üzenetküldő, illetve a Goolge Earth térképes alkalmazás használatát blokkolják Szudánban. Ugyanekkor az AOL szóvivője is bejelentette, hogy figyelembe fogják venni az USA Pénzügyminisztériuma Külföldi Vagyonok Ellenőrzéséért Felelős Hivatalának (OFAC – Office of Foreign Asset Control) szankcióit, de hogy pontosan mit lépnek, arról egyelőre nem adnak tájékoztatást. A Yahoo! még nem nyilatkozott az ügyben.

A döntést hátterét firtató kérdésekre – vagyis hogy önként, vagy pedig egyeztetés után vezették be a korlátozást – a Microsoft nem kívánt válaszolni.

Az intézkedések hatékonysága mindazonáltal megkérdőjelezhető, inkább csak szimbolikus lépéseknek tekinthetőek, mivel viszonylag könnyű megkerülni a tiltást: arról már több híradás érkezett, hogy az ország/régió beállítás megváltoztatásával elérhető a Messenger, illetve egy nem tiltott kliens vagy weboldal segítségével szintén be tudnak jelentkezni a büntett országok internetezői, valamint a proxyszerverek használata is megoldást jelenthet.

Azóta történt

Előzmények