Az e-útdíj rendszere is díjat kapott

A technológia nyomán átalakuló mindennapok, az életünk számos területét meghatározó és átalakító innovációk, valamint mindennek a gazdaságra és az urbanizációra való hatása voltak a fő témák a 21. MENTA Konferencián. A konferencia programjában kapott helyet a Gyurós Tibor Díjátadó Gála is, ahol egy repülőgép-pilóták számára kifejlesztett navigációs segítség mellett a rekordidő alatt üzembe állított e- útdíj rendszere és Magyarország egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata is bekerült az elmúlt év legjobb IKT-teljesítményei közé.

Diszruptív technológiák

A szeptember 17- 18 között megrendezett konferencia célja volt, hogy alkalmat teremtsen az infokommunikációs szakma és gazdasági, kormányzati környezetének képviselői számára arra, hogy megosszák meg véleményüket egymással a szakma fejlődését érintő aktuális kérdésekben. Az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által szervezett konferencián elismert szakemberek az iparágért felelős állami szereplők mellett az ágazati stratégia, az IKT trendek és a jövőkutatás, valamint a köznevelés, a felsőoktatás, a szakképzés problematikája mellett a diszruptív technológiák hatásairól is beszélgettek.

Nagy érdeklődésre tartott számot a beszélgetés azokról a diszruptív, vagyis a megszokott modelleket megzavaró, felforgató technológiákról, melyek mára meghatározzák a mindennapjainkat. „A klasszikus üzleti modelleket erős kihívás elé állítja a startup- és innovációs kultúra terjedése. A telekommunikáció, az elektronika és az IKT szektor szereplői közül bárki kerülhet a nyertesek vagy a vesztesek oldalára is. Ha nem beszélünk róla, a világ akkor is átalakul” – hangzott el a téma kapcsán.

Többek között a munkaerőpiac sem marad érintetlen a technológiai fejlődés nyomán, hiszen új feladatok, funkciók, munkahelytípusok jönnek létre, miközben teljes szakmák szűnnek meg, válnak feleslegessé. A történelem során soha nem volt ilyen éles és hirtelen átalakulás, ez rengeteg lehetőséget jelent szakembereknek, vállalatoknak, egész országoknak. Csapdába eshetnek azonban azok, akik nem képesek jó időben lépni, átfordulni, de kritikus probléma, hogy a vállalatok nagy része Magyarországon, de a világ más országaiban sem képesek elegendő megfelelően képzett munkaerőt találni.

Az informatikus munkaerőhiány már egy állandó és köztudott problémája a fejlett világnak. Nem magyar sajátosságról beszélünk, hanem egy globális problémáról. A kérdés, hogy melyik ország mennyire tud kívánatos maradni a szakemberek számára, hogyan lehetséges a korábbi generációban beragadt szakértők átképzése, hogyan lehet utat vágni a jelen iparágai felé” – fogalmazták meg a beszélgetésen résztvevő szakemberek.

Elismerések

Az év IKT ötlete/innovációja kategória győztese Maróy Ákos lett, aki az Aero Glass egy Augmented Reality technológiát megvalósító navigációs segítséggel pályázott. A verseny nagyon szoros volt, sokáig az innovatív mobil fizetési rendszert kínáló Barionnal állt holtversenyben. Végül a repülőgép-pilótáknak szánt találmány került ki győztesen, mely lehetővé teszi használói számára, hogy bármely irányba nézve mindig a helyzetükkel kapcsolatos, a nézett irányban fontos információt kapjanak 3D-helyesen megjelenítve. A kijelzők sajátossága, hogy a felhasználó a fején viseli, miközben az aktuális látótérbe képes információt megjeleníteni és azt a valós nézetre „rárajzolni”, azaz kiterjeszteni a valóságot, amit a kijelző viselője lát.

2014 IKT projektje díjat az i- Cell Mobilsoft Zrt. nyerte a HU-GO e-útdíj rendszer létrehozásával és bevezetésével, a díjat a cég operatív igazgatója, Farkas Károly vette át. Az indoklás szerint a HU-GO az első nyílt platformú útdíjrendszer a világon, amely képes szabványos interfészek használatával biztosítani független eszközökön keresztül az útvonalkövetést, miközben egyszeri útdíjjegyek vásárlására is lehetőség van. A 2,5 hónap alatt, rekordgyorsasággal életre kelő rendszer ugyan nem indult zökkenőmentesen, a hibákat azonban hamar orvosolták. A bevételi oldalon az elvárások teljesültek, a beruházási költség bőven megtérült, és a költségvetés folyamatosan hozzáférhet egy eddig technikai korlátok miatt nem beszedhető bevételhez.

Az „Év menedzsere az infokommunikációban” díjat Györkő Zoltán, a BalaBit IT Kft. ügyvezető igazgatója vehette át. Györkő Magyarország vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalatát irányítja. Az elmúlt két évben 60 százalékkal nőtt a vállalat árbevétele és új kereskedelmi képviseletet hoztak létre Londonban. A legnagyobb sikere azonban annak a közel másfél éves projektnek a végrehajtása volt, melynek eredményeként átalakította és felkészítette a szervezetet egy jelentős nemzetközi tőkebevonásra. Az eredmény egy 8 millió dollár értékű tőkebefektetés, ami a cég számára az amerikai és egyéb fontos piacokon való terjeszkedés lehetőségét biztosítja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények