Megszületett az első, elmével irányítható robot

Kilenc ország tudósai és intézményei dolgoznak azon, hogy letegyék egy lehetséges jövő első alapköveit: a közös munka gyümölcse a világ első, elmével is irányítható mechanikus lénye. A technológia – noha még közel sem olyan látványos és kiforrott – erősen emlékeztet a James Cameron által megálmodott, Avatar című mozifilmjében látottakhoz. Lesarkítva: a delikvens befekszik egy csőbe, ami valós időben képes felismerni az agyi hullámokat, s képes azokat továbbküldeni az úgynevezett „helyettes testnek”, esetünkben egy apró robotnak, ami képes a gondolt utasításoknak megfelelően reagálni.

A technológia

A távolból irányítható robotok jelenléte egyáltalán nem számít újdonságnak a tudomány világában. A fizikai távirányítással működtetett robotok már több évtizede jelen vannak, ám a jelenlegi helyzet annyiban különleges, hogy ezúttal a kontroller nem más, mint a saját agyunk: a tudósok egy fMRI (funkcionális mágneses rezonancián alapuló képalkotó) gép segítségével küldik tovább a gazdatest gondolatait a céleszköznek, ami a maga egyelőre meglehetősen korlátozott módján megpróbál reagálni a kapott utasításokra.

A megoldás még egy korai, erősen kísérleti fázisban tart, ám az eddigi eredmények is meglehetősen biztatóak; noha a póttest működtetése még nem az elképzelt „menj jobbra, állj meg, vedd fel az előtted lévő tárgyat” elven működik. A felhasználó az ujjaival, azaz az ujjainak különböző irányba történő mozgatásának gondolatával tudja mozgásra késztetni az apró robotot. A mágneses rezonancián alapuló szerkezet az agyban áramló vérmennyiséget méri – ennek az információnak a birtokában a projekten dolgozó csapat írt egy algoritmust, ami átalakítja ezeket az adatokat úgy, hogy az avatarnak is értelmezhető utasításkészlet legyen. A világ első avatart irányító gazdateste az izraeli Tirosh Shapira, akinek egy sor tréningen kellett átesnie azelőtt, mielőtt irányítása alá vehette volna testpótlékot.

Hol is lehet ez hasznos?

A professzorok szerint az orvostudományban nyújthat hatalmas segítséget azon betegek számára, akik különböző okoknál fogva (például paralízis, éber kóma) nem képesek az életben érvényesülni. Noha eddig csak teljesen életképes embereken tesztelték a módszert, a kísérlet további fázisaiba már rászorulókat is bevonnak. Adrian Oven, a kanadai székhelyű University of Western Ontario egyik professzora nyilatkozatában nem titkolta lelkesedését: „Úgy gondolom, ezek az eddigi eredmények lenyűgözőek, és a lehető legtágabb értelemben tükrözik azt, hogy hogyan is szeretnénk segíteni az éber kómában vagy vegetatív állapotban szenvedő betegeken.” Az kutató azonban rávilágított arra, hogy még sok munka van hátra addig, amíg a megoldásuk hosszú távon képes majd segítséget nyújtani a betegeknek.

Egy új élmény

Tirosh Shapira volt az a szerencsés, aki a világ első avatarját irányíthatta – a gazdatest Izraelben feküdt be egy fMRI-be, amivel a Franciaországban tartózkodó robotot volt képes irányítani. Élményeiről a New Scientistnek számolt be: „Az érzés végtelenül megnyerő volt. Még a tréning alatt is, ahol egy virtuális robotot kellett irányítanom, számos élménnyel lettem gazdagabb.” Az interjúalany elmondása szerint akkor kezd igazán izgalmassá válni a dolog, amikor már magát a robotot lehet irányítani: „Észbontó volt. Tényleg olyan érzés volt, mintha én lettem volna ott, s én mozogtam volna. Igaz, ez nem egy könnyű feladat: koncentrálni kell, és egy pár lépést előre ki kell gondolni, ugyanis van némi csúszás a gondolatok és a kivitelezett mozgás között – ám ha ezt megszokjuk, úgy érezhetjük magunkat, mint egy bábmester.” Hogy balra vagy jobbra forduljon, vagy hogy egyáltalán tudja mozgatni a lábait, Shapira rájött, hogy úgy tudja a legjobban ezeket kivitelezni, ha az adott cselekményhez valami igazán egyedi mozdulatsort társít, így a számítógép is könnyebben ismerte fel az agy aktivált területeit. Példának okáért, ha jobbra akart fordulni, akkor elképzelte, hogy kezével egy csap zárját tekeri el – hogy biztosra menjen, e mellé még azt is elképzelte, hogy milyen is lehet annak a felülete. Kis érdekesség, hogy míg Shapira a robottal játszott, a francia csapat egy utolsó trükkel is meglepte őt: „Megfordultam, és egy tükörrel találtam magam szemben. Arra gondoltam, hogy én milyen aranyos vagyok ezekkel a kék szemekkel, nem pedig arra, hogy valójában a robot testét nézem.”

További fejlesztések, előzetes aggodalmak

Ahogyan az a beszámolóból is érezhető, a fejlesztés még ebben a korai stádiumban is hatalmas sikereket könyvelhet el. Némileg továbbgondolva, akár a szórakoztatóiparban is megállhatja majd a helyét a megoldás, ám ahogyan azt, már említettük, a végcélhoz vezető út még hosszú. A sikeres teszt után a projekten dolgozó tudósok tovább finomítják az agy területeinek aktivitását vizsgáló és dekódoló algoritmust, hogy a jövőben még több, precízebb és gyorsabb műveletet legyen képes kezelni. Hab a tortán, hogy az ígéretek szerint az újabb frissítéssel már hallani is lehet majd embertársainkat, sőt válaszolni is lehet majd nekik.

Az fMRI leváltásán is gondolkoznak: véleményük szerint az Electroencephalogram (EEG) technológia a fejre erősített elektródáknak köszönhetően sokkalta praktikusabbnak hat, mivel olcsóbb és viselete hosszú távon kényelmesebb, ám a jelenlegi megoldás sokkalta pontosabb olvasásra képes. A kis mechanikus apróságot viszont biztosan lecserélik egy hatványozottan kiforrottabb modellre: a kis-nagy ős helyét a Kawada Industries által gyártott HRP-4 jelzésű robot veszi át, ami a testen kívüli élménynek egy még teljesebb tapasztalatát adja, köszönhetően az emberhez mért magasságának valamint a stabilabb mozgáskultúrájának.

Még ugyan el sem készült teljesen, egyesek máris aggályaikat fejezik ki az új technológia iránt. Példának okáért, ha elterjednek az avatarok, nehéz lesz megmondani, hogy melyik test kihez tartozik. „Ez olyan, mint amikor valakivel videotelefonálunk Skype-on, ám a másik fél nem engedi látni a saját képét” – nyilatkozta Katherine Tsui, a University of Massachusetts Lowell egyik munkatársa. A jogalkotást sem hagyhatja hidegen egy hasonszőrű technológia elterjedése. Noel Sharkey, a University of Sheffield robotológusa szerint, ha valaki megrúgja avatarunkat, az olyan mértékű bűn, mintha az ingatlanunkban tennének kárt.

Kétségtelen, hogy egy izgalmas, új jövő előtt állunk. Ha a technológia 2015-ig elkészül, nem elképzelhetetlen, hogy az örökké élni akaró oroszok is átveszik a megoldást.

Azóta történt