Megmenekülhet a Grokster, ha házasodik

Érdekes csomó kerülne a fájlcserélő hálózatok és az azokat fejlesztő cégek hálózatának eleve kusza szövedékébe, ha Wayne Rosso, a Grokster egykori elnöke most új vállalkozása, a Masboxx nevében felvásárolná régi cégét. Márpedig a mai Wall Street Journal szerint Rosso épp erre készül. Ez megmenthetné – vagy legalább részben megóvná a súlyosabb büntetéstől – az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága által ez év nyarán elmarasztalt Grokstert.

A legfelsőbb bíróság július végén azért találta bűnösnek a Grokstert és a másik alperes StreamCast Networkst az amerikai film- és hanglemezkiadók által indított bírósági keresetben, mert álláspontja szerint az említett cégek bátorították felhasználóikat a szerzői jogsértésekre. A döntésnek valószínűleg kevés hatása lesz a fájcserélés jövőjére nézve – lásd az IT.news elemzését e témában –, annál több lehet viszont az alperes cégekére nézve. Az ő sorsukról egy alsóbb szintű kaliforniai bíróság dönt majd, amely megvizsgálja, hogy valóban történt-e ilyen "bátorítás".

A legális fájlcserebizniszből profitálni szándékozó Mashboxx céget tavaly alapította meg az egykori Grokster-vezér. A p2p-kliens a Snocap adatbázisát használja a letöltött zenefájlok és filmek jogtisztaságának biztosítására, egy DRM – digitális jogkezelő – ellenőrzés segítségével. (Hogy nem Rosso az egyetlen, aki az illegális fájlcseréről a legálisra nyergelt át, az abból is látszik, hogy a Snocap alapítója nem más, mint a hírhedt Napster megalkotója, Shawn Fanning.)

A megszellőztetett felvásárlás pénzügyi részletei egyelőre nem szivárogtak ki. A Wall Street Journal arra tippel, hogy a Grokster jelenlegi tulajdonosai a Mashboxx jövőbeli bevételeiből részesülhetnének valamilyen módon. Egy biztos, a Grokster megítélését nagyban javítaná az említett kaliforniai bíróság előtt, ha a Mashboxx-házasság révén hajlandóságot mutatna a legális fájlcsere irányába történő elmozdulásra.

Azóta történt

Előzmények