Megjelent a Firefox 3, kezdődik a csúcskísérlet!

Eredetileg tavaly decemberben tervezték kiadni, de végül egy hosszúra nyúlt fejlesztési ciklus után csak ma – magyar idő szerint 19 órakor – jelent meg a Firefox 3. A kiadás pontos időpontja már napok óta ismert volt, mert ez egyben egy sajátos csúcskísérlet kezdete is. A böngésző fejlesztését irányító Mozilla Corporation ugyanis ezzel a verzióval világcsúcsot szeretne (és nyilvánvalóan fog) felállítani a 24 óra alatt legtöbbször letöltött szoftver kategóriában, mely eddig nem létezett a Guinness-rekordok könyvében. Ebből következik, hogy elméletben bármilyen eredménnyel be lehet kerülni a híres könyvbe, de a szervezők persze ennél ambiciózusabbak.

„Mindenképpen felül kellene múlni a Firefox 2-t, amelyet a megjelenés napján 1,6 milliószor töltöttek le. Legyen a cél mondjuk 5 millió, de a határ a csillagos ég!” – írták kiáltványukban. Fél órával a megjelenés előtt 1,7 milliónál állt az a számláló, amely azt mutatta meg: a világon hányan fogadták meg, hogy részt vesznek a projektben, és a megjelenést követő egy napon belül letöltik a programot. (Hiába sok itthon a Firefox-használó, Magyarországról csak 18 217 user regisztrált.) Bár a szoftver nyilván sok szerverről letölthető (már fél órával a hivatalos megjelenés előtt elérhető volt több szájton, köztük magyar oldalakon is), a rekordkísérlet szervezői azt kérik, hogy ha lehet, a várhatóan kissé köhögős hivatalos oldalról húzzák le az érdeklődők.

Update: A hivatalos letöltési oldal – akárcsak a Mozilla weboldala – annyira köhög, hogy abszolút elérhetetlen a megjelenés időpontjában. Tehát a szervezők nem tudták a szerverparkot felkészíteni az irdatlan rohamra, hiába lehetett számítani rá. Ennek fényében a projektet a legösszehangoltabb és legnagyobb szabású DDoS-támadás kategóriában is érdemes lenne indítani. Mindenesetre a hírt folyamatosan frissítjük, amint van említésre méltó fejlemény.

Update 2 (19:30): A Mozilla angol nyelvű oldala már jó eséllyel betöltődik, de azon még mindig a korábbi, 2.0.0.14-es verzió köszön ránk.

Update 3 (20:20): Több mint tíz perce elérhető a hivatalos Download Day oldal, de a letöltési link egészen mostanáig (legalábbis a magyar nyelvű kiadásnál) a régi változatra mutatott.

Update 4 (20:27): A fórumban az olvasók linkelték be azt a hivatalos oldalt, illetve közvetlen linket, ahonnan letölthető a magyar Firefox 3. Valószínűleg mindkét link beleszámít a hivatalos letöltésekbe. Sajátos, hogy a Download Day oldalról a link még mindig nem ide vezet, ott még mindig a 2.0.0.14 érhető csak el. Kérdés, hogy az ottani számláló által mutatott közel 450 ezer letöltés melyik verzióra vonatkozik. Ha csak a „Download” gombra kattintók számát jelöli, akkor teljesen téves az adat. Erősen blamázsizű eddig a projekt.

Sok az újdonság

Az új kiadásban újdonság az AwesomeBar funkció a címsorban, amely gépelés közben javaslatokat tesz a böngészési előzmények és a könyvjelzők adatbázisa alapján (nemcsak az URL-ek első néhány betűjét veti össze, hanem a teljes címben és az oldalleírásokban is keres). Az egyik legnagyobb durranás azonban nem ez, hanem a Places, amely az előzmények és a könyvjelzők kezelésének megreformálására született. Az ötletet a fejlesztéséhez az a felismerés adta, hogy noha az internetezők nagy százalékban már korábban látogatott oldalakat keresnek fel, gyakorlatilag nem használják az előzményeket és a könyvjelzőket. A fejlesztők reményei szerint az SQLite adatbázismotorra épülő Placesszel egyszerűbb lesz a könyvjelzőket elmenteni és azokat kezelni.

További újdonság, hogy a böngésző 30 percenként frissített feketelisták alapján blokkolja a rosszindulatú programokat terjesztő weboldalakat, hatékonyabban véd az adathalász szájtok ellen, sőt a letöltéskezelőben is kiszűri a fertőzött fájlokat. A felhasználók azonban valószínűleg a teljesítményt érintő fejlesztéseket fogják a leginkább értékelni: az új verzió akár 2-3-szor gyorsabb lehet, mint a Firefox 2, a memóriakezelése pedig jóval takarékosabb lesz (például – az eddigi gyakorlattal ellentétben – minden fül bezárásakor felszabadítja az annak lefoglalt területet).

Azóta történt

Előzmények