Megérkezett az Orange Pi új generációja

Továbbra is a Raspberry nyomában halad a kínai gyártó, így jöhetett létre az Orange Pi Zero. A Bluetooth egyelőre hiányzik.

Amikor az első Orange Pi megjelent, lényegében egy Raspberry Pi klónt ismerhettünk meg benne. A helyzet azóta sem sokat változott, bár a két single board márka némileg eltávolodott egymástól, finoman szólva is hasonló maradt a narancsos koncepció.

A novemberben megjelent új Orange Pi PC 2 egy darab ethernet porttal és három USB kapuval érkezik, négymagos 64 bites Allwinner H5 Cortex-A53 processzorral és 1 GB DDR3 SDRAM-mal szerelték fel. Fizikai bekapcsológombbal és HDMI kimenettel, illetve infraporttal is rendelkezik.

Az integrált GPU szerepét egy hatmagos Mali450 látja el, mely OpenGL ES 2.0 és OpenVG 1.1 támogatással bír, viszont az egygigás memórián a processzorral osztozik.

SD kártyából legfeljebb 64 gigabájtosat fogad az egység, illetve az egyedi projektek rajongóinak jó hír, hogy Raspberry Pi B+ kompatibilis lábkiosztása megmaradt. A bankkártya méretű eszköz ára 20 dollár, ami elgondolkodásra késztetheti a vásárlókat.


[+]

A kínaiak szerint a Raspberry Pi Zero is jó irány, így adta magát az Orange Pi Zero bejelentése, ez Allwinner H2+ processzort kapott, Mali400MP2-es GPU-t, és 256 vagy 512 MB osztott SDRAM-ot, verziótól függően. Ebbe viszont integrált Wi-Fi modult szereltek, USB kapuból pedig egy darab 2.0-ás HOST, illetve egy, a töltésre is használt OTG csatlakozó került. A 256 MB memóriával szerelt példányokat 7 dollárért, míg az 512 MB DDR3 SDRAM-ot tartalmazó egységeket 9 dollárért adja a gyártó.

Előzmények