Továbbra is IBM dominancia a leggyorsabb szuperszámítógépek között

Változatlanul a fél éve trónra lépő, 33,86 petaflops csúcsteljesítményre képes Tianhe-2 vezeti a szuperszámítógépek TOP500 listáját a ma kiadott frissítés szerint. A kínai gép első helye a közeljövőben még biztonságban lehet, ugyanis a 32 000 Intel Xeon CPU-t és 48 000 Xeon Phi gyorsítót tartalmazó (ez összesen 3 120 000 magot jelent), 16 000 alegységre osztott, 1 petabyte rendszermemóriát tartalmazó, csúcsterhelésen 17,8 megawattot fogyasztó Tianhe-2 kétszer akkora sebességre képes, mint az őt most is követő Cray szuperszámítógép, a Titan.

A harmadik helyen sincs változás, az IBM Sequoia már két éve áll az Amerikai Energiaügyi Hivatal szolgálatában, és a negyedik és ötödik helyezett is megegyezik a fél évvel ezelőttiekkel – előbbi a Fujitsu által fejlesztett K computer, utóbbi pedig az IBM Mira.

Tianhe-2
Tianhe-2

A TOP10 első új belépője a Craytől származó és a svájci Luganóban található Piz Daint, ami Európa legerősebb számítógépe, energiahatékonyság szempontjából pedig listavezető: a 6,27 petaflops teljesítményhet 2,33 megawatt fogyasztás társul, ami 2,7 gigaflops/watt átlagot jelent. A hetedik helyen a Dell JUQUEEN áll, a nyolcadik, kilencedik és tizedik helyezett pedig újfent egy-egy IBM gép.

A TOP500 listán található szuperszámítógépek összteljesítménye 250 petaflops, ennek felét az első 17 rendszer adja, a maradék 125 petaflopson pedig a többi 483 rendszer osztozik.

Azóta történt

  • A felhőbe költözik Watson

    Az IBM külső fejlesztők számára is elérhetővé teszi a cég kognitív számítási technológiáját.

Előzmények