Még az idén elindul a Wikia netes keresője

Nem a levegőbe beszélt Jimmy Wales, amikor tavasszal bejelentette: cége, a Wikia Inc. – amely az enciklopédiával szemben egy profitorientált vállalkozás – egy új, a felhasználók közreműködésével működő internetes kereső fejlesztésén dolgozik. Ezt látszik bizonyítani, hogy a Wikipedia megálmodója pénteken az O'Reilly Open Source Convention (OSCON) rendezvényen a nagyszabású, de csak vázlatosan ismert projekt haladásáról számolt be. A legfontosabb hír, hogy a Wikia megvásárolta a Grub keresőrobot-technológiát, amely a weboldalak indexelését végzi majd a kereső számára. Ez egy nyílt forráskódú megoldás volt egészen 2003 januárjáig, amikor felvásárolta a LookSmart Ltd., amely aztán jegelte a projektet. Most a Wikia ismét nyílt forrású licenccel teszi hozzáférhetővé.

A Grub a projekthez csatlakozók számítógépeinek elosztott erőforrásait használja ki. Az érdeklődőknek egy kliensprogramot kell letöltenie, amely a szabad processzoridőket használja fel a keresőrobot futtatására. Ezzel a módszerrel a Wikia olcsón, nagy szerverpark kiépítése nélkül tudja majd indexelni a webet.

A Wales által dédelgetett kereső fontos jellemzője, hogy az emberi intelligenciára, a felhasználók közreműködésére támaszkodik olyan esetekben, amikor az algoritmusok csődöt mondanak – például a több jelentéssel bíró szavak elkülönítésében. A projekt nyilvános bemutatkozása várhatóan még 2007 vége előtt megtörténik.

Azóta történt

Előzmények