Tedd ki a nagy képernyőre!

A Firefox OS alapú Matchstick nevű eszköz célja nem más, mint a telefonon keresztül elérhető vagy rajta található tartalom átjátszása a televízióra, vagy bármely HDMI bemenettel rendelkező eszközre. A Kickstarteres gyűjtés pár nappal az indulás után elérte a kitűzött 100 ezer dolláros célt. A jelenlegi adatok szerint a kért támogatás 368%-át szedte össze a kaliforniai San Joséban elindult vállalkozás, amelynek nyomán több, mint 14 ezer eszköz leszállítását vállalta, de ez a szám még lényegesen nőhet, hiszen a termék még előjegyezhető.

A 18 dollárét (+5 USD a szállítás) előrendelhető eszköz a Fling API használatával képes a TV HDMI bemenetére varázsolni a mobiltelefonról streamelt adás.

Matchstick, Firefox OS

Ez a megoldás hasonló a Chromecast eszközhöz, ám azzal ellentétben teljesen nyílt megoldás. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a rendszeren futó Firefox OS-től kezdve az eszköz hardverével bezárólag minden komponense teljesen nyílt. A Matchstickben egy Rockchip RK3066 Cortex-A9 alapú, két 1,2 GHz-es maggal rendelkező ARM processzor teljesít szolgálatot, amely képes meghajtani a 1080P-s kijelzőket a HDMI interfészükön keresztül. A processzor ereje elegendő Full HD felbontású, akár H.264 tömörítésű videók lejátszására. További tápellátását Micro USB-n kapja. A kütyü 1 GB beépített DDR3-as memóriával és 4GB belső flash tárolóval rendelkezik. A külvilággal a kapcsolatot wifin keresztül tartja, amely 802.11b/g/n szabványú. Az eszköz képes fogadni a Fling kompatibilis kliensekről a jelet, amely kliens jelenleg Android, iOS, Firefox OS, valamint asztali és mobil gépek Firefox vagy Chrome böngészőjéből is.

A Firefox OS alkalmazás-piacterén elérhető alkalmazásokon kívül a fejlesztő saját piacteret is nyitni szándékozik a Marketplace forrása nyomán, ahol a nagy kijelzőre optimalizált appokat kívánja terjeszteni. Ennek érdekében elérhetőek már a fejlesztéshez szükséges dokumentációk és példaprogramok. A Firefox OS operációs rendszer használatával, könnyedén minden támogatott platformon elérhető, mindezt igen versenyképes, 25 dolláros áron. Ez a kedvező árúnak mondott Chromcastnál is 10 dollárral szerényebb ár.

További információ és előrendelés, valamint a fejlesztő honlapja.

Előzmények

  • Firefox OS fejlesztői események a héten

    Csütörtökön a Frontend Meetup Budapest mutatja be a Firefox OS háza táján történteket, szombaton a Firefox OS szakmai nap lesz, és a rutinos fejlesztők a Hackerspace rendezvényen dolgozhatnak együtt.

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?