Már használható a neten a Google-iroda

A Google online alkalmazáscsomagja most már valóban ringbe szállhat a nagy rivális, a Microsoft kínálatával szemben: a mai naptól hozzáférhető a Google Apps megújult oldala, mely egységes rendszerbe foglalja azokat a programokat, melyekkel meg kívánják nyerni a felhasználókat.

Mindezek a szolgáltatások két csomagban már korábban is elérhetőek voltak: az egyik az e-mail fiókokat, az azonnali üzenetküldőt, a naptárat és a weblapszerkesztőt tartalmazta, a másik pedig az online szövegszerkesztőt és a táblázatkezelőt.

A most indult komplex szolgáltatást két változatban lehet elérni: egy ingyenes és egy fizetős lehetőség áll a felhasználók rendelkezésére. Az évi 50 dolláros előfizetés ellenértékeként a Google többek között nagyobb tárhelyet és támogatást biztosít – de most, a bevezetés időszakában, április 30-ig ez is ingyenesen kipróbálható.

A Google bejelentése szerint a Procter & Gamble és a SalesForce.com már beléptek vállalati előfizetőik sorába, mivel mindkét cég törekvése az, hogy a drágább Microsoft-szolgáltatásokat (Office és Exchange) lecseréljék egy másikkal, ezért is választották a Google-t.

Elemzők és szakértők úgy vélik, hogy a Google által kínált szolgáltatás, mely más üzleti elveken alapul, mint a Microsofté, valódi versenytársa lehet a redmondi szoftvervállalatnak – ha nem is a kínált programok tudását illetően, hiszen a Google fejlesztői is hangsúlyozzák, hogy a Microsoft Excelje és Wordje kifinomultabb és nagyobb tudású programok az övéiknél, viszont – főleg a kis- és középkategóriájú vállalkozások igényeit figyelembe véve – az ő konstrukciójuk felhasználóbarátabb.

Vélhetően a Microsoft is felmérte a lehetséges fenyegetést, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online szolgáltatások fejlesztésére, sőt Chris Capossela, az Office divízió alelnöke még üdvözölte is az új versenytársat – igaz, azt is hozzátette, hogy nincsenek megrettenve, mert véleményük szerint a felhasználók továbbra is jobban bíznak az otthoni, saját gépen történő adattárolásban.

A Google online alkalmazásai egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő oldalnak tavaly decemberben 432 ezer egyedi látogatója volt, ám ez még messze van a Microsoft Office jelenleg 450–500 milliós felhasználói létszámától.

Azóta történt

Előzmények