Magyar szakemberek a foci-vb-n

Magyar mérnökök is részt vesznek a futball-világbajnokság kommunikációs hátterét biztosító Avaya helyszíni munkájában. A sporteseményen kiépített rendszer egy hónapon át a világ legnagyobb konvergens kommunikációs hálózata lesz, mely hang- és adatátvitellel köt össze 12 vendéglátó stadiont, szállodákat, reptereket, pályaudvarokat, illetve a FIFA berlini székhelyét és a müncheni, dortmundi, berlini sajtóközpontokat. A becsült hálózati összeköttetések száma 45 ezer, ami 30 ezer hálózati elemet köt össze. A rendszer nem csupán a számítógépek, illetve az IP-telefonok hálózatát jelenti, hanem magában foglalja a vezeték nélküli hálózatokat, a belépőjegyek rádiófrekvenciás azonosító jeleit kezelő rendszert és a mobil-vezetékes konvergencián alapuló speciális megoldásokat is.

A teljes rendszer bizonyos értelemben egy nagy ügyfélszolgálati megoldásnak tekinthető. Az Avaya külön call centert állított fel a jegyek értékesítésének támogatására. Minden jegy rádiófrekvenciás azonosítóval rendelkezik a csalások megakadályozás érdekében. Az Avaya-hálózaton keresztül kerülnek a jegyek azonosításra, és gyullad ki a zöld lámpa a szurkolók számára a stadionba lépéshez.

Egy ekkora vállalkozás emberszükséglete is hatalmas. Az Avaya 200 válogatott mérnököt – köztük hat magyart – állomásoztat a vb helyszínén, akik 24 órában felügyelik a szolgáltatás biztonságát, folyamatosságát. A nemzetközi mérnökcsapatra egyrészt a folyamatos felügyelet, másrészt pedig a biztonság miatt van szükség. Egy ennyire jelentős világeseményen crackerek százai próbálnak behatolni a rendszerbe, ezért egy ilyen esemény informatikai és távközlési háttere valóságos csatamező.

A biztonsági eszközöket szintén az Avaya szállítja, mint ahogy a frankfurti jegyértékesítő iroda munkatársai is az Avaya contact center megoldásán fogadják a megkereséseket. A kommunikációs hálózat adatátviteli hálózatát a T-csoport szolgáltatja, amely szintén a fő szponzornak számító 16 cég egyike. A teljes rendszer katasztrófatűrő, nincs olyan összeköttetés, melynek feladatait ne tudná azonnal, megszakítás nélkül átvenni egy tartalék rendszer.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Avaya

Azóta történt

Előzmények