IT-vezetőknek: hogyan győzzük le a foci-vb-t?

Az out-law.com brit it-magazin öt pontban foglalta össze ajánlásait azoknak az informatikai vezetőknek, akik szeretnék jelentős termelékenységcsökkenés nélkül megúszni az alig három hét múlva elszabaduló németországi futball-világbajnokságot. Az ilyenkor felmerülő három leggyakoribb problémaforrás: az utolsó pillanatban leadott szabadságolási kérelmek, a jelesebb mérkőzések másnapján irodaszerte "terjedő" fura betegségek miatt otthon maradó dolgozók, valamint a másnapos munkatársak (akik azért legalább bejöttek dolgozni).

Brit kollégáikkal ellentétben a hazai CIO-k mindenképp jobb helyzetben vannak, mivel a magyar válogatott nem szerepel a világbajnokságon, és szerencsére most úgy néz ki, még jó pár világversenyt megrendeznek nélkülük. Úgyszintén pozitívum a legutóbbi, Ázsiában rendezett viadalhoz képest, hogy az európai helyszín és időbeosztás miatt kevesebb hajnalig tartó közvetítésen bekarikásodott szemet fogunk látni az irodában. Ettől függetlenül a futball-világbajnokság a világ legnépszerűbb sporteseménye, ezért jobb, ha felkészülünk rá:

1. Tervezett szabadságok

Emlékeztesse dolgozóit, hogy a szabadságok kiadása előzetes ütemezés alapján, méghozzá "érkezési sorrendben" történik. Azt is fontos tudniuk, hogy a kérelmek elbírálásánál az erőforrások szükségességét veszik figyelembe, ezért, bár a munkavállalónak elidegeníthetetlen joga a fizetett szabadság, azt, hogy ezt hogyan és mikor veszi ki, a munkáltatóval is egyeztetnie kell.

2. Rugalmas munkaidő

Ha a munkafolyamatok lehetővé teszik, fontolja meg a rugalmas munkaidő bevezetését a vb időtartamára. Ez lehetővé teszi a dolgozóknak, hogy – eseti vezetői engedéllyel – korábban fejezzék be a munkát, vagy, ha úgy érzik, lesz mit ünnepelniük az este, akkor másnap később kezdjék el. Az így kapott órákat pedig máskor dolgozzák le. Ha ehhez a módszerhez folyamodik, gondolja ki előre, hogyan fogja ellenőrizni az "egyezmény" betartását, illetve ügyeljen rá, hogy következetesen alkalmazza a rugalmas munkaidő lehetőségét.

3. Alkoholproblémák

A még mindig – vagy már – alkoholos befolyásoltság alatt álló dolgozó nem olyasmi, amit el lehet nézni egy munkahelyen. Ez fegyelmi vétség, és nincs helye sértődésnek olyan esetben, ha erre egy dolgozó figyelmét felhívják.

4. A beteget jelentők

Számos nagyvállalat előre figyelmezteti alkalmazottait, hogy a világbajnokság ideje alatti munkahelyi jelenlétet külön figyelemmel kísérik. Ezzel az a probléma, hogy lehet valaki tényleg beteg ebben az időszakban, ezért óvatosan kell az ilyen esetekben eljárni. Különösen kerülendő munkáltatói részről, hogy a dolgozó neme alapján próbáljon következtetést levonni a betegség valódiságáról. Az ilyen hibák sokba kerülhetnek.

5. Legyen belátó!

Fogadja el, hogy némi visszaesést mindenképpen tapasztalni fog egy ilyen horderejű sportesemény miatt. Talán többet nyer, ha többet ad. Egy televízió rendszerbe állítása egy-egy különleges, de épp munkaidő alatt zajló mérkőzésre esetleg jó ötlet lehet, és kis szerencsével ez a gáláns lépés jobb munkahelyi légkörhöz és fokozott termelékenységhez vezet – a vb után.

Azóta történt

Előzmények