Élményalapú programozóiskola nyílt gyerekek számára

A digitális írástudás elsajátítása egyre fiatalabb korban kezdődik, ennek egyik útja lehet a programozás tanítása, és egy magyar vállalkozás ezt támogatja. Az igény már most is kézzel fogható a szülők részéről, legalábbis a Logiscool délutáni iskolák iránti érdeklődés ezt bizonyítja. Az idén januárban indult szervezet mindössze háromnegyed év alatt már a harmadik suliját nyitja, és az október 20-án átadott budai iskola az első, amely a fővárosi gyerekek számára jött létre. Az IBS volt épületében, 300 négyzetméternyi, kétszintes elrendezésével egyúttal ez az eddigi legnagyobb iskola is.

A Logocschool új iskolája Budapesten

A cég véleménye szerint a terjedő iskolahálózat sikerét az élményalapú oktatási módszer adja, hiszen a diákok már az első órák végére egyszerűbb saját programokat, játékokat írnak. Az alapokat kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett programnyelvvel oktatják, az algoritmikus gondolkodást úgynevezett „géptelen” játékokkal is fejlesztik. A tanév időszakában tartott délutáni kurzusok mellett rendkívül népszerűek a Logiscool nyári programozó táborai is, már az első évben több száz gyerek vett részt a számítógépes játékkészítő, „hacker” és robotprogramozó táboraikon.

„Programozni bárki tud! Hiszünk abban, hogy a jövő legfontosabb tudásának elsajátítása lehet élvezetes és vidám dolog. A nyelvtanulás fontosságát ismertük fel 10-15 évvel ezelőtt, most emellett hasonló fontosságot kap a programozás is, hogy digitális írástudókká váljanak gyermekeink” – hívta fel a figyelmet az új iskola megnyitóján Breuer Anita, a Logiscool ügyvezető igazgatója. „Valamennyi intézményünkben odafigyeltünk arra, hogy a diákok modern, inspiráló környezetbe kerüljenek. Ezt szolgálja, hogy mindenkinek saját laptopja lehet, és hogy komoly belsőépítészeti tervezés előzi meg mindig a megnyitást”.

Az innovatív, speciális tananyagra épülő kurzusokat a gyerekekhez korban legközelebb álló egyetemisták tartják, akik hamar megtalálják a közös hangot a 7-17 éves diákokkal. A Logiscool diákjai játszva és alkotva, szinte észrevétlenül tanulják meg a programozás alapelveit, rejtelmeit. Ezen kívül a feladatok megoldása felkeltheti, vagy növelheti az érdeklődést a matematika, vagy fizika iránt is, így az iskolai eredmények is javulhatnak. Természetesen nem lesz mindenkiből programozó, de a megszerzett tudás, a logikai gondolkodásmód, a problémamegoldó képesség szinte bármely munkaterületen hasznosítható felnőtt korban.

Azóta történt

Előzmények

  • ITech Challenge informatikai és programozási verseny

    Az országos megmérettetésre az üzleti és informatikai problémák megoldása, és az IT tanácsadás világa iránt érdeklődő hallgatók jelentkezését várják.