A katonák 3D-ben látnak be a házakba

Tyúk vagy tojás? A klasszikus kérdés az informatikai fejlesztéseknél is felmerül. Most egy olyan projektről számolunk be, amelynél a fejlesztők állítása szerint az informatika szórakoztatóipari ága inspirált egy – szó szerint – véresen komoly, katonai alkalmazást.

Arról van szó, hogy a számítógépes játékokból, illetve a virtuális térképes alkalmazásokból már jó ideje ismerős 3D-s technológiát a General Dynamics brit leányvállalata egy katonai célra szánt szoftver kialakítására használta fel, hogy egy, a napi harcászati gyakorlatban is működtethető programot hozzon létre. A Masthead nevű rendszert április elsején tárták a nyilvánosság elé Jordánia fővárosában, Ammanban, a SOFEX 2008 nevű, katonai technológiákat bemutató kiállításon.

A britek által megalkotott technológia a posztmodern kor háborúira szakosodott, melyben nem nagy csapattestek óriási területen zajló, gigantikus csatái a jellemzőek, hanem kis létszámú, koncentrált feladatú csapatok városi összecsapásai. Ez a program kissé emlékeztet a legújabb GPS-készülékek szoftvereire, mivel a katonák számára az adott város, városrész, utca vagy ház közel valós idejű háromdimenziós adatait szolgáltatja az úgynevezett LIDAR-technológia (Light Intensity Direction and Ranging – fényérzékelés és távmérés) segítségével. Az infravörös tartományt kihasználó lézeres letapogatókat felszerelik egy járműre, majd a kapott adatokból generálnak egy speciális szoftver segítségével a katonák által használható képeket.

lidar

Mike Thomas, a cég egyik vezetője azt nyilatkozta a bemutató kapcsán, hogy némelyeknek tán sci-finek tűnik a módszer, ám az általuk alkalmazott – a civil felhasználásban, a topográfiában már közel húsz éve használt – technológia olyan adatokat képes az utcai harcot folytató katonáknak adni, amilyeneket egyetlen más módszer sem tud produkálni: az épületek külső és belső szerkezetét rekonstruálja, emellett a célobjektumokban lévő tárgyakat és személyeket is képes megjeleníteni – például az ajtók és az ablakok helyzetét milliméteres pontossággal tudják felmérni. Ezekből következően a lehetséges célpontok pozícióját szinte tökéletes biztonsággal képesek meghatározni a fegyverek kezelői számára. A módszer hatékonyságát bizonyítja – mondja Thomas –, hogy egy óra letapogatás után mindössze még egy órányi időre van szükség a használható 3D-s térkép elkészítéséhez, s ezzel messze verik az összes feltérképezésre használt módszert.

A cég képviselője megemlíti nyilatkozatában azt is, hogy e vállalkozás – kivételesen – teljesen független az Egyesült Államoktól, az anyacégtől, minden elemében a britek finanszírozták és fejlesztették.

Csak ízelítőként, egy példa a LIDAR alkalmazására:

Azóta történt

Előzmények