A Terminátor visszavág: az amerikai harci robotok amerikaiakat támadtak meg

Hirdetés

Tavaly nagy reményekkel vetették be a SWORDS nevű harci robotot az iraki hadszíntéren, ám mint a napokban kiderült, a nagy garral beharangozott eszköz még korántsem tökéletes: üzemeltetői ellen fordult.

A kínos ügyre a jelenleg zajló RoboBusiness konferencián derült fény, amikor Kevin Fahey, az amerikai hadsereg egyik vezetője tett árulkodó nyilatkozatokat – tudósít a Popular Mechanics. A nyílt válaszokat kerülő Fahey végül is beszámolt arról, hogy a szinte csodafegyvernek tartott SWORDS egységek harci helyzetben, anélkül, hogy erre utasítást kaptak volna, megfordították tornyaikat, s M249 gépfegyverüket az amerikai állások felé fordították. A „meghibásodott” egységeket azonnal kivonták a harci cselekményekből. A gépek viselkedésére egyelőre még nincs magyarázat, de Fahey nem zárja ki annak lehetőségét, hogy valamilyen ellenséges akciónak köszönhető az incidens, talán egy repülőről indított szoftveres támadás állhat a háttérben, esetleg valamilyen ismeretlen, elektromágneses elven alapuló fegyver (electromagnetic pulse weapon – EMP). Az incidens során senki nem sérült meg, ám az amerikai katonák elvesztették a robotokba vetett bizalmukat. Fahey (aki roppantul sajnálta, hogy „most talán 10-20 évet is kell várni a gépek éles helyzetben történő kipróbálására”) viszont kijelentette, hogy e robot következő generációs változata, az erősebb fegyverzettel ellátott MAARS már okosabb lesz.

Az innovatív katonai tesztelések úgy tűnik ilyenek, a SWORDS kudarcáról szóló tudósítások mind megemlítik, hogy a V-22 Osprey repülési programban 30-an haltak meg, ám az eszköz azóta már rendszeresítve van.

Azóta történt

Előzmények