A LibreOffice munkára fogná a GPU-kat

Csatlakozott az AMD a The Document Foundation tanácsadó testületéhez, jelentette be a LibreOffice mögött álló alapítvány. A testület ezzel 11 tagúra nőtt, az AMD mellett például a Google, az Intel, a RedHat és a SUSE is aktívan támogatja az alapítvány munkáját.

Az együttműködés keretében az AMD és az ingyenes irodai programcsomag fejlesztői megpróbálják munkára fogni a gyártó várhatóan novemberben bemutatkozó új, Kaveri kódnevű architektúráját, hogy az a jövőben besegítsen a komplex és számításigényes táblázatok kezelésébe. A közös munka még nagyon az elején tart, viszont Michael Meeks, a SUSE egyik mérnöke és a tanácsadó testület egyik tagja szerint nagy lehetőségek rejlenek benne. A cél az, hogy a Calc táblázatokban használt képleteket OpenCL nyelvre konvertálják, majd az így kapott kódot a GPU-n futtatva felgyorsítsák a teljesítményigényes folyamatokat. Meeks szerint ez a jelenlegi architektúrák esetében nehézkes a GPU-k memóriakezelése miatt, de az év végén érkező Kaveri HSA (Heterogeneous Systems Architecture) felépítése már sokkal alkalmasabb lesz erre a célra, főleg az egyesített memóriaelérés miatt.

A fejlesztések egy része várhatóan minden OpenCL-kompatibilis GPU-n és APU-n futni fog (AMD processzorok előnyben), a HSA specifikus megoldásokhoz pedig ilyen architektúrájú hardver lesz szükséges.

Azóta történt

Előzmények