Amit a maja naptár nem említ: jövő héten mindenkit kinyír az LHC?

A svájci tudósok nagy dobásra készülnek, kapcsolatba lépnének a párhuzamos univerzumokkal.

Sokan jósoltak már világvégét, eddig egyik teória sem bizonyult igaznak. A CERN svájci hadronütköztetőjével kapcsolatban nincsenek feljegyzések a maják idejéből, Nostradamus sem említi, mégis akadnak, akik attól félnek, ha tényleg sikerül a tudósoknak létrehozniuk fekete lyukakat, azok az általunk ismert világ végét jelenthetik.

Ennek ellenére jövő héten eddig nem látott fokozatra kapcsolnak a kutatók: az eddigi 5,3 TeV (tera elektronvolt) energia kevésnek bizonyult, a legújabb tanulmányok szerint legalább 9,5 TeV szükséges hat, illetve 11,9 TeV a tíz dimenziós fekete lyukak létrehozásához. Jönnek tehát a növelt energiájú kísérletek, a fizikusok pedig abban reménykednek, hogy végre sikerül áttörést elérniük. Egy részecskére zúdítva ezt az egyébként nem túl nagy energiát létrejöhetnek azok a parányi, akár csak a másodperc töredékén át létező fekete lyukak, amik bizonyítják az extra dimenziók létezését.

„Azt valószínűsítjük, hogy a gravitáció hatással lehet az extra dimenziókra is, ha pedig ez így van, akkor képesek leszünk miniatűr fekete lyukak létrehozására” nyilatkozta Mir Faizal, a kísérlet egyik fizikusa.


(forrás: NASA – CERN) [+]

Szerinte az emberek fejében élő kép az extra dimenziókról téves, inkább úgy kell elképzelni ezeket, ahogy a kétdimenziós papírlapokat egymásra helyezve létrejön a harmadik (magasságuk lesz). Ebből adódóan a CERN fizikusai a párhuzamos univerzumokra nem alternatív világokként, hanem az általunk ismert világban jelen lévő, de nem érzékelhető terekként kutatják.

Ha a kísérlet sikerrel jár, az nem csak a fizika, de a filozófia tudományát is megváltoztathatja. Már eddig is komoly eredményeket értek el az LHC segítségével, a Higgs-bozon, vagy a sötét anyag jelenlétét bizonyítva. A most következő napok azonban jóval túlmutatnak minden eddigi sikeren.

Azóta történt

Előzmények