Letölthető az OpenOffice.org 3.2

OpenOffice.org-logóTegnap elkészült az eredeti ütemterv szerint még a tavalyi év végén kiadni tervezett új OpenOffice.org-verzió, a 3.2. E kiadás fejlesztésekor az egyik kiemelt főcél volt az indulási sebesség és általában a működés gyorsítása, aminek eredményeként – legalábbis a sajtóközlemény szerint – a Calc és Writer betöltődéséhez szükséges idő a felére csökkent.

Újdonság az OpenDocument Format (ODF) új, 1.2 Extended változatának bevezetése és a dokumentumszabványnak való jobb megfelelőség, a jelszóval védett Microsoft Office XML fájlok és néhány egyéb zárt formátum támogatása, valamint a Postscript-alapú OpenType betűtípusok támogatása. Az irodai csomag összetevői közül ezúttal a Calc táblázatkezelő és a Chart diagramkészítő kapta a legnagyobb figyelmet, ezek szolgáltatásait bővültek a leglátványosabban. A változásokat részletesen bemutató kiadásleírás (egyelőre csak angol nyelven) itt olvasható.

Az OpenOffice.org Windows, Linux, Mac OS X és Solaris operációs rendszerekre letölthető a projekt hivatalos weboldaláról. A magyar nyelvű változat néhány nap múlva, várhatóan hétfőre készül el.

A fejlesztői közösség közleménye szerint egyébként az OpenOffice.org csomagot eddig – tehát a kezdetek, a 2002-es első megjelenés óta – több mint 300 millió példányban töltötték le a projekt hivatalos weboldaláról. Ebből a statisztikából csak a 3-as kiadás több mint 100 millióval veszi ki a részét.

Azóta történt

Előzmények

  • Készül a webes OpenOffice.org

    Az Oracle nem nyúl a csomag fejlesztését koordináló teamhez, viszont egy cloudalapú megoldást is tervez.

  • Feljövőben az OpenOffice

    Messze lőtávolon kívül még a Microsoft irodai programcsaládja, de egy nemrégiben végzett felmérés világosan mutatja a nyílt forráskódú szoftverpakk népszerűségét.

  • Merre tart az OpenOffice?

    Mit várhatunk a 3.2-es kiadástól? Lesz-e cloudalapú verzió? – többek között ezt kérdeztük az irodai csomag egyik hazai fejlesztőjétől, az OxygenOffice pakk készítőjétől.

  • Zavarba ejtő egér az OpenOffice.org-tól

    Speciálisan az irodai szoftvercsomag felhasználóinak készült a gombokkal telepakolt periféria.