Letölthető a Kiadványkészítés az OpenOffice.org Writerrel című könyv

Letölthető egy, az OpenOffice.org Writer kiadványszerkesztésben való felhasználásának lehetőségeit bemutató könyv előzetese, 0.1-es verziója. A Kiadványkészítés az OpenOffice.org Writer szövegszerkesztővel című munkát az a Németh László írta-írja, aki az irodai csomag helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrző moduljának a fejlesztője. A még bevallottan nem végleges, de mind tartalmában, mind tipográfiájában már most igényes kötet összefoglalja a magyar nyelvű kiadványok készítésének legalapvetőbb tudnivalóit, és hogy hogyan lehet vagy érdemes az OpenOffice.org szövegszerkesztőjével ezt elvégezni. Az FSF.hu Alapítvány és az Open SKM Kft. szponzorálásával készülő munka jelenlegi fejezetei: Betűk és sorok, Címsorok, Tartalomjegyzék, Listák és felsorolások, Oldalstílusok, Lábjegyzetek, Automatikus javítás, Szövegblokkok, Sablonok, Stílusok, Fődokumentumok.

A könyvhöz szorosan kapcsolódnak olyan fejlesztések, mint az OpenOffice.org ellenőrzése, javítása és kiegészítése egy még teljesebb magyar honosítás elkészítése céljából. Példa erre, hogy az OpenOffice.org legújabb magyar helyesírási szótára felismeri, elválasztási szótára pedig helyesen választja el a magyar szavakat unicode-os f-ligatúrákkal is. A közeljövőben várható egy a magyar nyelv vonatkozásában valószínűleg legteljesebb szabad betűkészlet kiadása is (a könyv Linux Libertine betűkészletének bővített és javított változata), valamint az automatikusan kiválasztott a/az névelős kereszthivatkozások könnyen kezelhető megvalósítása az OpenOffice.org-ban – írja a szerző.

Azóta történt

Előzmények

  • Letölthető az OpenOffice.org 3.2 javított kiadása

    Egy hibás fájl miatt kellett elkészíteni újból a windowsos telepítőkészletet. A bug a Calc táblázatkezelőben van.

  • Letölthető az OpenOffice.org 3.2

    A fejlesztők szerint látványosan gyorsult a rendszer indulása. Több mint 300 millió letöltésnél tart a projekt.

  • Feljövőben az OpenOffice

    Messze lőtávolon kívül még a Microsoft irodai programcsaládja, de egy nemrégiben végzett felmérés világosan mutatja a nyílt forráskódú szoftverpakk népszerűségét.

  • Merre tart az OpenOffice?

    Mit várhatunk a 3.2-es kiadástól? Lesz-e cloudalapú verzió? – többek között ezt kérdeztük az irodai csomag egyik hazai fejlesztőjétől, az OxygenOffice pakk készítőjétől.