Letölthető a Moonlight 3.0 előzetese

Moonlight-logóNincs két hónapja, hogy elkészült a multimédiás webalkalmazások számára fejlesztett Microsoft-keretrendszer, a Silverlight nyílt forrású implementációjának 2.0-s kiadása, máris letölthető a következő verzió, a 3.0 korai előzetese. Ebben az alfa-státuszúnak tekinthető tesztváltozatban elsősorban a további Silverlight 3 funkciók támogatásához szükséges alapok találhatók meg. Újdonság többek között az MP4-demu(ltiple)xer támogatásának beépítése, jelenleg a kodek nélkül, az UI-virtualizáció, a Moonlight-motort az ablakkezelő/grafikus rendszerektől függetlenítő platform abstraction réteg és a pixel shader támogatás.

A Novell által szponzorált Moonlight 3.0 Preview letöltési oldalán egy figyelmeztetés is olvasható. E szerint a korai tesztverzióba számos olyan alrendszer került be a Silverlight 3-ból, melyek e nem végleges kiadásban potenciálisan sebezhetőek, ezért a keretrendszer kipróbálását csak élesben nem használt számítógépeken és megbízható weboldalakon ajánlják. „A helyzet fokozatosan javul majd a béta-kiadások megjelenésével” – írják. Az előzetes elméletileg minden 32 és 64 bites Linux-disztribúción fut, de kizárólag a Firefoxszal használható.

A Novell és a Microsoft korábban azt ígérték, hogy a Moonlight 3.0 végleges változata 2010 harmadik negyedévében jelenik meg.

Előzmények