Letölthető az IE 9 új előzetese

Elkészült az Internet Explorer 9 hatodik ún. platformelőzetese. Ez a szeptember derekán kiadott publikus bétával ellentétben nem teljes értékű tesztkiadás, csupán az új motor képességeinek tesztelését és bemutatását szolgálja. Jellemzője, hogy csak minimalista grafikus felülettel, számos megszokott funkció (például címsor és navigációs gombok) nélkül lehet használni, ennek megfelelően elsősorban nem végfelhasználóknak, hanem fejlesztőknek szánják.

Puritán felület a tesztelőknek és a kíváncsi usereknek
Puritán felület a tesztelőknek és a kíváncsi usereknek

Az új platformelőzetes JavaScript-végrehajtási teljesítménye tovább javult, a Microsoft mérései szerint a SunSpider benchmarkban csupán két böngésző, a Chrome és az Opera új verziói teljesítenek jobban. A szoftvervállalat ugyanakkor azt mondja: az egyes alrendszerek teljesítményének öncélú javítása nem céljuk, a szintetikus méréseknél sokkal fontosabbnak látják azt, hogy a böngésző az „igazi” weboldalak feldolgozásakor brillírozzon. Például tíz százalék eltérés a JavaScript-benchmarkban nem mutatkozik meg különbségként a valódi szájtok esetében – állítják.

Újdonság még néhány újabb W3C-specifikáció (a CSS3-ban a grafikus elemek kétdimenziós transzformációját lehetővé tévő „transforms” tulajdonság, valamint a szemantikus címkék) támogatása. A vállalat ezeken túl néhány új demót és sablont is elérhetővé tett a böngészőhöz az annak funkcióit demonstrálni hivatott IE Test Drive oldalon.

A program fejlesztését iránytó Microsoft-vezető, Dean Hachamovitch az új előzetesről szóló posztjában azt írja, hogy a bétát több mint 10 millió alkalommal töltötték le az elmúlt hat hétben, de a korábbi öt platformelőzetes is legalább 2,5 millió letöltést hozott össze. A menedzser szerint az IE 9 platform már majdnem készen van, a mostani előzetest már a kiadásra jelölt (release candidate) verzió fogja követni, mely után hamarosan érkezik a végleges is. Azt, hogy erre mikor kerül sor, Hachamovitch egyelőre nem árulta el.

Amint azt megírtuk: a szoftvercégnek a 9-es változattal az a bevallott célja, hogy minden fontos területen felzárkóztassa az Internet Explorert a konkurens böngészőkhöz. Többek között kiemelt prioritás a webes szabványok követése és a HTML5, a CSS3, a DOM és az SVG támogatása. Újdonság, hogy az új kiadás támaszkodik a számítógépek grafikus processzorainak (GPU) számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI(Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent. A böngésző nemcsak a HTML5-videók lejátszásakor, de az SVG-objektumok rajzolásakor és a szövegek megjelenítésekor is használja a grafikus chipek erejét.

Az új platformelőzetes letölthető az Internet Explorer 9 weboldaláról.

Előzmények