Letölthető az Internet Explorer 7


Pontos volt Kevin Dean információja, szerda késő este óta a Microsoft valóban letölthetővé tette az Internet Explorer 7-es verziójának végleges változatát. A rég várt frissítés – a sok vihart megért IE 6 még 2001-ben indult – már tabos megjelenítésű, akárcsak a nagy konkurens böngészők, s nem teszi kényelmetlenné a használatát az „új találat új ablakban” eddigi gyakorlata.

Az előző változat számtalan biztonsági hibája miatt a Microsoft rengeteg időt és pénzt áldozott a böngésző új verziójának hosszadalmas fejlesztésére és tesztelésére, mert míg két évvel ezelőtt az IE piaci részesedése 93 százalékos volt, addig mára – a kiderült hiányosságok és a Firefox hatalmas sikere miatt – ez az arány 86 százalék körülire esett vissza. Dean Hachamovitch, a Microsoft IE részlegének általános igazgatója elmondta, hogy igen aktív és alapos munkát végeztek, de „…kérdés, hogy mindez elegendő volt-e.” Az Internet Explorer kulcsprojekt a Microsoft számára, hiszen operációs rendszerük dominanciája miatt böngészőjük is a világ legelterjedtebb programjai közé tartozik. A fejlesztők szerint új termékük sikerének érdekében mindent megtettek, hogy a felhasználókat az IE 7 használatára csábítsák.

Az uralkodó piaci részesedés megtartása azonban elemzők szerint kérdéses. Colin Teubner, a Forrester Research munkatársa szerint a konkurens böngészők – különösen a Firefox – terjedésének folyamata már megállíthatatlannak tűnik, s az IE 7 nem hozott olyan áttörést, amivel a Microsoft újra maga felé billenthetné a mérleg serpenyőjét. De még ő is azt ajánlja a felhasználóknak, hogy az IE 6-ot mindenképp cseréljék le az új böngészőre, hiszen a biztonsági megoldások sokat fejlődtek a változtatások nyomán: a program például a rosszindulatú szoftvereket eltávolító eszközt használja telepítés előtt, illetve tartalmaz adathalászat elleni védelmet, s ezek létfontosságúak.

A szoftver angol változata letölthető a Microsoft oldaláról, a magyar jelen pillanatban még nem elérhető. A piaci verseny teremtette érdekesség, hogy az egyik nagy konkurens, a Yahoo! is letöltésre kínálja az új böngészőt – természetesen a Yahoo!-ra optimalizálva.

Azóta történt

Előzmények