Lenovo: felturbóztuk a Windows 7-et

Csiszolt a drivereken, optimalizálta a folyamatok indulását, és ezzel látványosan felgyorsította a Windows 7 betöltődéséhez, illetve leállásához szükséges időt a Lenovo. Az IBM személyi számítógépeket gyártó üzletágát négy évvel ezelőtt megvásárló kínai PC-gyártónál külön team dolgozott a feladaton, az ő „hihetetlen munkájuknak” az eredménye a rekordgyanús sebesség, amely a „Windows 7 Lenovo Enhanced Experience" logót viselő termékekre lesz jellemző.

Ahogy az a Computerworld híradásából kiderül, a vállalati felhasználásra szánt ThinkPad noteszgépeken és ThinkCenter desktopokon 56 százalékkal gyorsabban áll fel a Windows 7, mint az XP vagy a Vista. A fogyasztói szegmenst megcélzó IdeaPad és IdeaCentre termékvonal „Enhanced Experience” logóval ellátott konfigurációin pedig a boot 33, míg a kikapcsolás 50 százalékkal gyorsabb, mint a teljesen azonos specifikációjú, de nem tuningolt gépeken – állítja a gyártó.

Volt olyan eset – mondta a szaklapnak Howard Locker, a Lenovo új technológiákért felelős igazgatója –, amikor a bootidőt 1 percről 30 másodpercre, a leálláshoz szükséges időt pedig 20 másodpercről 10-re csökkentették. A feladatra ráállított programozók csoportja a Microsofttal szorosan együttműködve három éven át dolgozott a szoftvertuningon, és ez alatt az idő alatt gyakorlatilag minden egyes drivert és alkalmazást optimalizált.

Előfordult, hogy egyes alaplapi vezérlők gyári meghajtói hanyagul és erőforrás-pazarló módon voltak megírva – mondta Locker. Ilyen esetekben a közvetlenül gyártót kérték meg a hiba kijavítására, és így például egy „népszerű vezeték nélküli eszköz” esetében több másodpercről 200 milliszekundumra tudták leszorítani a készenléti módba lépés előtt a driver miatti várakozást. Finomhangolták a BIOS-t is, amely a rendszer indulásakor automatikusan elrejt néhány hardvert az operációs rendszer elől, mely csak később, a boot befejezése után tölti be ezek drivereit. Ugyanígy csiszoltak a bootfolyamaton is: a nem létfontosságú processzeket és alkalmazásokat sem tölti be azonnal a Windows 7.

A Computerworld által megkérdezett szakértő szerint fontos munkát végzett a Lenovo, mert a felhasználókat zavarja a Windows lassú indulása. „A Vistával romlott el minden: onnantól a boot kétszer annyi időt vett igénybe, mint az XP-nél” – magyarázta Jack Gold független elemző. Ő ugyanakkor azt mondja: vélhetően nem csak a Lenovo konfigurációi indulnak majd gyorsabban a Windows 7-tel, mert az összes nagyobb PC-gyártótól várható hasonló. „Lehet, hogy ők csak ügyesebben tálalják” – spekulált.

Howard Locker azt is elárulta, hogy az Enhanced Experience címke egyéb képességekről is tájékoztatja a vásárlókat: többek között tanúsítja, hogy a konfiguráció akadásmentesen képes 1080p minőségű HD-videót lejátszani, és grafikus hardvere támogatja a DirectX 10-et.

Azóta történt

Előzmények