Küldje tovább: Nem fizet a Microsoft a köremailért!

Rövid közleményt adott ki a Microsoft Magyarország, amelyben elhatárolódik a múlt hét óta a hazai infosztrádán keringő köremailtől, amely a cég nevében címzettenként 245 eurót ígér annak, aki továbbküldi a levelet. A hoax állítólagos célja az Internet Explorer biztonságának tesztelése – hogy ez hogyan kivitelezhető egy levél továbbküldésével, arra nem tér ki a szöveg –, amely célért a Microsoft hajlandó bőven áldozni. A levélben természetesen „az ismerős ismerősének” már bejött az álomüzlet – két héttel a levelek szétküldése után 24800 euróról kapott csekket (a jelek szerint a levél továbbküldői közül senkinek sem szúrt szemet, hogy 24800 nem osztható 245-tel – a szerk.)

A Microsoft Magyarország közleménye kitér rá, hogy a levél már csak amiatt sem lehet valós, mert a továbbküldött emailek darabszámának követésére az informatikában jelenleg nincs alkalmas megoldás. A szoftvercég e rövid közleményen kívül nem tervez további lépéseket tenni az átveréssel szemben.

A köremailekkel kapcsolatban velünk született igazságérzetünk talán azt diktálná, hogy mivel ostobának lenni állampolgári jog, ezért, aki képes rá, hogy például pénzt utaljon át olyan szerencsejáték nyereményéért, amelyre sosem jelentkezett, eleve alkalmatlan rá, hogy vagyonnal rendelkezzen, így nincs szükség eljárásra a csalókkal szemben. A valóság azonban, ami miatt még a Microsoftnak is meg kell szólalnia egy ilyen ügyben, az, hogy ezek a levelek elképesztő mértékű felesleges adatforgalmat generálnak az interneten, a felmérések pedig azt mutatják, hogy a munkahelyeken egyre növekszik az az idő, amit a kéretlen levelek törölgetése miatt a dolgozók nem hasznos munkavégzésre fordítanak.

Az IT.news a nemzetgazdasági érdek helyett az önbecsülésre próbál alapozni: felhívjuk a figyelmet, hogy hasonló levelek továbbküldése még akkor is súlyosan égő a küldőre nézve, ha az eredeti üzenet elé beírja, hogy „én nem hiszek benne, de hátha”. (Sajnos a példát az élet adta – e sorok írója ezzel a bevezetővel kapta meg a hír tárgyát képező emailt.)

Végezetül arra kérjük Olvasóinkat, mindenkinek, akitől megkapták a körlevelet, küldjék el válaszul – természetesen az eredeti üzenetet teljes terjedelemben idézve, a címzetteket a levél törzsében bennhagyva – ennek a hírnek a hivatkozását:
http://it.news.hu/rios3_content.php?mod=10&id=16354.

(Csak viccelünk ám, kérjük, NE küldjenek körlevelet!)

Azóta történt

Előzmények