Közép-Európában még nem hódít a BYOD

A BYOD (bring your own device, hozd a saját eszközödet) jelenség az elmúlt 1-2 évben kezdett terjedni, mára főleg az Egyesült Államokban sok helyen teljesen elfogadott (sőt, esetenként preferált) dolog lett saját notebookot, tabletet vagy telefont használni munkaeszközként.

Az európai vállalat- és IT-vezetők viszont sokkal óvatosabban viszonyulnak ehhez a kérdéshez, derül ki az Intel által 728 közép-európai cég körében készített felmérésből. A munkavállalók tulajdonában lévő eszközök többsége még mindig nem felel meg a vállalati IT biztonsági és felügyeleti követelményeknek, a legfőbb aggodalomra a biztonsági problémák, a céges adatvesztés és az esetleges javítások időtartama ad okot. A magyarországi cégek csak nagyon kis százalékánál használhattak a munkavállalók 2013-ban saját számítógépet vagy táblagépet munkavégzési célra. Magyarország (18%) és Csehország (14%) átlagon felülinek, míg Szlovákia (9,8%) és Lengyelország (7,5%) átlag alattinak mondható ebből a szempontból, a közép-európai országokban átlagosan alig 12%-os volt ez az arány.

Az Intel szerint a helyzet idén sem fog jelentősen változni ebben a régióban, a legnagyobb hajlandóság a BYOD elfogadására lengyel és cseh cégeknél mutatkozik, Magyarországon csak a megkérdezettek 6%-a tervezi 2014-ben engedélyezni a saját eszközök használatát. A BYOD a biztonsági megfontolásokon kívül felügyelettel és szervizeléssel kapcsolatos kérdéseket is felvet. Az olyan megszokott feladatok, mint a platformfelügyelet és szoftverfrissítés, illetve a notebookoknál vagy táblagépeknél felmerülő hibák javítása komoly kihívást jelenthetnek a cégnek.

A BYOD előnyét a felmérésében résztvevő IT vezetők a számítógép-beszerzési költségek csökkentésében és a munkavállalók nagyobb elégedettségében látják, mert a munkakedvet és a hatékonyságot is növelheti, ha saját maguk választhatják meg munkaeszközeiket. „A BYOD koncepció kétségtelenül jelentős beavatkozásként értelmezhető a céges infrastruktúra szempontjából, különösen a mobil platformok tömeges bekapcsolódása miatt, amelyek jelenleg nehezen egyeztethetők össze a cégek biztonsági szabványaival“ – mondta Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.

Előzmények