Konvertáló oldalt perel a Google

Perrel fenyegeti a Google a világháló legismertebb, Youtube-videókat mp3-má konvertáló oldalát. A kérdéses honlapon a felhasználónak elég csak bemásolni az adott mozgóanyag url-jét, majd némi számítási idő után már töltheti is a videóból zenévé avanzsált fájlt. Noha az említett oldal alkotói tagadják, hogy tevékenységük törvénybe ütközne, a keresőóriás videóportálja állítólag már blokkolta az összes hozzáférést az oldalhoz – ez a korlát valószínűleg csak bizonyos országokra igaz, ugyanis itthon még mindig használható a szolgáltatás.

A vádak között olyan pontok szerepelnek, mint például a Youtube API-jának jogszerűtlen felhasználása, valamint a portálon található tartalmak kalóztevékenység útján történő beszerzésére való buzdítás. A vád célkeresztjében álló site egy nyílt levélben tagadja, hogy bármilyen módon is hozzányúlt volna a programozói felülethez. Nyilatkozatának további részében a német Igazságügyi Minisztériumra hivatkoznak: az oldal elmondása alapján a német jogalkotás szerint a szolgáltatásuk semmiben nem különbözik egy mezei, tévéműsorokat rögzítő eszköztől, sőt ami valahol hihetetlennek is hat, az intézmény állítólag konkrétan buzdítja a felhasználókat arra, hogy inkább a konvertálóoldalt használják a zenék beszerzésére, mintsem a torrentet vagy a fájlmegosztókat.

Eszmefuttatásuk folytatásaként a Google egy nagyobb, valamint egy újnak számító szolgáltatását támadták: az egyik sérülékenységi pontnak a Google Newst tartják, ami az elmondásuk szerint „hatalmas felháborodást okoz” Németországban, ugyanis a helyi szerzők nem szeretik azt, ha a megkérdezésük nélkül másolják le az írásaikat. A másik bűnbak a Google Books, ami a kritika szerint a szerzők és kiadók megkérdezése nélkül bővíti digitális kiadványainak gyűjteményét – a Google természetesen mindent tagad. Írásának lezárásaként az oldal a felhasználók segítségét kéri abban, hogy próbálják észérvekkel meggyőzni a mamutcéget ártatlanságukról.

Azóta történt