Könnyű volt a darknetről vásárolni egy darabig

Publikussá vált egy ablak, melyen keresztül bárki ráláthatott a darknet egy részére múlt héten. A Google keresőjére hasonlító Grams nyolc feketekereskedő apróhirdetési áruáz kínálatában keres az internet sötét oldalán. Úgy kell elképzelni mint egy feketepiaci árgépet. Készítettek ugyanis egy API-t, ami az apróhirdetési oldalak tartalmait gyűjti, ezeket listázza, használatával (az illegális termékekre és szolgáltatásokra specialitálódott oldalaknál gyakori) költözködés nem jelent problémát, a látogatónak nem kell ismernie az aktuális webshop URL-t.

A hamis okmányokat, illegális fegyvereket, drogokat, illetve különböző szolgáltatást kínáló apróhirdetések a vásárlók értékelései, az eladó címe, illetve az ár alapján értékeli, majd listázza a kereső. A kizárólag Tor böngészőből elérhető oldalon mostanra az az üzenet fogadja a látogatót, hogy néhány órája továbbálltak, vitték az adatbázisokat, nyilván mindenki tudja aki odatévedt, hogy mi okból.


[+]

A Wirednek adott chatinterjút a Grams fejlesztője, aki elmondta, szívesen fogadna bármilyen programozói segítséget, csak szerinte „baromi nehéz olyan embert találni, akiben megbízol, miközben mégis megőrzitek az anonimitást”. A valódi nevét el nem áruló, magára csak gramsadminként hivatkozó fejlesztő elárulta, elege lett abból, hogy a reddit és a fórumok is azzal vannak tele, hogy „hol szerezhető be az xy termék”, és gondolta létrehoz egy, a Google analógiájára épülő termékkereső oldalt. Ennek jegyében még a „jó napom van” funkció is működik.

A Grams API használatával a webshopok gyakorlatilag kiesés nélkül szolgálják ki az igényeket még egy túlterheléses támadás esetén is, szervert és URL-t váltva, a felhasználó pedig mindebből semmit sem vesz észre.

Mindenképpen figyelemreméltó gramsadmin hozzáállása, aki állítása szerint két héten keresztül napi 14 órában progamozott azért, hogy közelebb hozza a keresletet a kínálattal. Na meg persze nyilván nem jön neki rosszul a fizetős hirdetésekből befolyó bevétel sem.

A Grams béta verzió kiadását követően szinte azonnal DDoS támadást kapott az oldal, ahogy gramsadmin fogalmaz „néhány óra leállást okoztak nekünk.” Elmondása alapján ez nem viselte meg különösebben, „minden ismertebb darknet oldalt DDoS-olnak gondolom, szóval inkább amolyan üdv a szomszédban típusú üzenetnek tartom ezt” írta a chaten.

Azóta történt

Előzmények

  • Ingyen legyen, vagy pénzért?

    A két legnagyobb e-kereskedelmi vállalat, az Amazon és az Alibaba alapjaiban másképp képez bevételt. A kínai modell jövedelmezőbbnek tűnik, pedig az van ingyen a felhasználóknak.