Kipróbálható az Opera 12

Tegnap megjelent az Opera böngésző 12-es kiadásának bétája, melyet bárki letölthet a norvég cég weboldaláról. Az új verzió számos újdonságot hoz, ami részben annak is köszönhető, hogy a fejlesztők egy sor régi szolgáltatást kidobnak és újra cserélnek – amit a rajongók táborában egyébként nem fogad osztatlan lelkesedés.

A cég közleménye szerint az új verzió gyorsabban indul az „okosabb” tabbetöltésnek köszönhetően, a további SSL-optimalizálás révén pedig az e biztonsági réteget használó weboldalak megjelenítése is gyorsult. Új, hogy a pluginek – melyek a fagyások nagy részének okozói – már az Operában is önálló folyamatként futnak, így akkor sem rántják magukkal az egész böngészőt, ha összeomlanak. Alighanem sokan értékelni fogják, hogy Windows és Mac platformon a böngészőnek lett 64 bites verziója is.

A régi skineket témákra cserélte le a norvég cég, ezek is a bétában mutatkoznak be. Az új, „könnyű” bőrözési alrendszer – mely a máshonnan ismerős personas kódnéven fut – lehetővé teszi, hogy a böngésző újraindítása nélkül válthasson témát a felhasználó. A váltással együtt megszűnt a skinek régi gyűjteménye, az új témák egy új oldalról tölthetők le.

Szintén ebben a verzióban mutatkozik be az új kiterjesztésplatform, amely a böngésző ablakait és lapjait használó extensiönök fejlesztését teszi lehetővé. Ezzel párhuzamos nyugdíjazzák a widgeteket és az anno forradalmi újdonságként beharangozott Unite-ot is, ezek a bétában már alapértelmezetten nincsenek bekapcsolva az új userek számára, később, még az idén el is távolítják őket a böngésző kódjából.

Új a hardveres WebGL-gyorsítás is, ami azonban nem alapértelmezett, be kell kapcsolnia annak, aki ki akarja próbálni. A további újdonságok címszavakban: webkamera-támogatás, a jobbról balra olvasandó nyelvek támogatása a felületen, illetve a Do-Not-Track meg jó néhány HTML5- és CSS-funkció támogatása.

Azóta történt

Előzmények