Nem lesz egyszerű a Kioxia felvásárlása

Japán politikusok szerint kulcsfontosságú, hogy a kritikus működést egyenlően osszák fel Amerika és Japán között.

Japán jelenlegi kormányozó pártjának egyik befolyásos tagja, Akira Amari (korábbi gazdasági miniszter) nemrég arról beszélt, hogy amennyiben létrejön a Kioxia Holdings és az amerikai rivális Western Digital üzlete, akkor kulcsfontosságú, hogy a kritikus működést egyenlően osszák fel Amerika és Japán között.

A jelentések szerint a kormány hozzáállása része annak a törekvésnek, hogy megőrizzék a helyi félvezető-szektor megmaradt részeit – egykor ezen a területen világelső volt Japán.

Amari egy interjúban konkrétan úgy fogalmazott, hogy nem szabadna megengedniük, hogy mindent Amerikába vigyenek. Szerinte amennyiben a Kioxia egy külföldi cégbe olvad, főleg egy amerikai vállalatba, akkor legalább azonos bázisokkal kell majd rendelkeznie mindkét országban. Az ügy az elmondása szerint Japán stratégiájához kötődik. Amari azt ugyanakkor elismerte, hogy nem rossz ötlet a két fél együttműködése, amelyek így a NAND flash piac harmadát uralnák, nagyjából a Samsunggal egy súlycsoportban.

Állítólag a japán pénzügyminisztérium is kész zöld utat adni a felvásárlásnak, feltéve, hogy a csúcstechnológia Japánban marad.

Korábbi jelentések szerint a Kioxia (korábban Toshiba Memory) 20 milliárd dollárért cserébe kerülhet a Western Digital kezébe, a tárgyalások előrehaladott fázisban vannak. A 2018-ban, 18 milliárd dollárért a Bain Capital kezébe került Kioxia (40,6 százalék még mindig a Toshibáé) korábban tőzsdére lépett volna, de amikor egyik legfőbb ügyfele, a Huawei padlóra került az amerikai szankciók miatt, visszalépett. Az IPO-t továbbra is fontolgatják.

Azóta történt

Előzmények