Kínai videó arról, hogyan támadják az USA-t a kibertérben

Már jó ideje tapasztalható, hogy a világ két vezető hatalma, az Egyesült Államok és Kína vérre menő vetélkedést folytat minden területen, és ennek a küzdelemnek egyik legfontosabb színtere a digitális hálózatok világa, ahol kellő hozzáértéssel, pénzzel és felkészültséggel olyan információkhoz lehet hozzájutni, melyek nagy előnyt adhatnak a versenyben. Mivel ezek jórészt illegális tevékenységek, a nagyhatalmak diplomáciai háborút is folytatnak ezzel kapcsolatban: folyamatosan a másikat vádolják kémtevékenységgel, míg a saját szerepüket igyekeznek ártatlannak beállítani. E téren az USA az aktívabb, alig telik el olyan hónap, amikor ne jelenne meg egy, a kínai állami hackerkedéssel foglalkozó közlemény, az amerikai politikusok is erős érvként használják a kibervédelem megerősítése érdekében. Az új amerikai kibervédelmi stratégiai is aktívabb szerepvállalást követel meg – igaz, akadnak tábornokok, akik szerint túlságosan is védekező jellegű, több energiát kellene áldozni a „megelőző csapásokra”. Kína általában minden ilyen amerikai bejelentést tagad, illetve az USA-t vádolja támadásokkal.

Ám a „politikai homokozó” megszokott ügymenete az elmúlt napokban kissé összezavarodott, mivel egy, a kínai állami televízióban sugárzott műsor – állítólag – bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az ország vezetői szisztematikusan és célzottan támadnak amerikai digitális rendszereket is. A felfedezést Mikko Hypponennek, az F-Secure vezetőjének köszönhetjük, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai kormányzat által működtetett tévécsatornán, a CCTV 7-en július 17-én egy olyan dokumentumfilmet adtak le, mely a kiberháborúval foglalkozott, és ebben akadt egy olyan rész, ahol világosan látszik, hogy a kínaiak központi támogatással egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, melynek célja többek között amerikai szerverek megbénítása.

Maga a film a kiberháború lehetőségeiről és kockázatairól szól, elméleti megközelítéssel, ám szerepel benne egy olyan rész, ami azt bizonyítja, hogy mindez nem teória, hanem napi gyakorlat. A számtalan lapban megjelent felvételen – a videó most már nem könnyen érhető el, a kínai kormány törölte az érintett honlapról, de azért természetesen akadt valaki, aki feltöltötte a YouTube-ra – hat másodpercig látható egy képernyőkép, ahol túlterheléses támadásra adható ki közvetlen utasítás egy tetszés szerint megadott IP-cím, például a Kínában üldözött Falun Kung vallási mozgalom ellen – a képen látható IP egyébként egy amerikai egyetemé. Hypponen szerint ezt a részt valószínűleg nem akarták nyilvánosságra hozni, feltehetően szerkesztői hanyagság miatt ment adásba.

kina

Az érintett részek bizonyító erejében azonban igen sokan kétkednek. Az nem kétséges – és ezt a kínai dokumentumfilm is bizonyítja –, hogy a két országban valóban hatalmas energiákat áldoznak arra, hogy egy kiberháborúból „győztesen” kerüljenek ki, a politikai propaganda megalapozott és megalapozatlan félelmek felkeltését egyaránt céljának tartja – valószínűleg az sem véletlen, hogy ez a videó épp most került a figyelem középpontjába, hiszen az amerikai Kongresszus elé a múlt héten került a Pentagon jelentése, melynek egyik leghangsúlyosabb része az a figyelmeztetés, hogy Kína hamarosan digitális hadjáratot indít az Egyesült Államok ellen. Ebből a szempontból az emlegetett hat másodperc kiváló anyag – még akkor is, ha a józanabb és hozzáértőbb elemzők azt mondják, hogy nyilvánvalóan (a Falun Kung emlegetése miatt legalább tízéves) demonstrációról, propagandaanyagról van szó, az egy kattintásos „Támadd meg!” az elvet és a lehetőséget jelképezi, nem pedig egy valódi szoftver része.

Azóta történt

Előzmények