Két lábra áll az új Netscape

Az America Online tegnap kiadta a Netscape böngésző új változatának előzetesét. A szoftver két lábon áll: alapját ugyan a nyílt forrású Firefox motorja képezi, de együttműködik a Microsoft Internet Explorerrel is.

Jól ismert, hogy az Internet Explorer a Windows operációs rendszerek része, jelenleg az internethasználók jelentős többsége ezt a böngészőt használja. Ennek hozadéka, hogy számos honlapot eleve e szoftverre optimalizálnak, ezért ezek gyakran hibásan jelennek meg az alternatív böngészőkben.

Az AOL Netscape divíziója ezt a problémát igyekezett kiküszöbölni azzal, hogy lehetőséget ad az Internet Explorer motorjának meghívására a böngészőből. A felhasználó két kattintással platformot válthat, a böngésző pedig megjegyzi, hogy az adott weboldalhoz milyen motort társított. A Netscape nem tartalmazza magát a microsoftos engine-t, hanem a Windowsba épített motort használja. Ebből természetesen az is következik, hogy ez a funkció kizárólag windowsos rendszereken működik. A fejlesztő egyelőre nem is döntött arról, hogy a böngészőt kiadja-e más operációs rendszerekre is.

Ettől eltekintve az új Netscape alapvetően a Firefox funkcionalitását nyújtja. (Kiegészítésekkel az utóbbi is felkészíthető az Internet Explorer-motor meghívására.) Lehetővé teszi a fülekkel ellátott ablakok megjelenítését, a pop-up ablakok, cookie-k, JavaScript vagy ActiveX kódok tiltását, és képes az RSS-hírfolyamok megjelenítésére.

Egyes elemzők szerint a felkínált szolgáltatások nem ütnek el elég markánsan a riválisokéitól, kevés az ok a váltásra. Amint egy szakértő találóan forgalmazott: „Ismerek egy másik olyan böngészőt, amelyik könnyedén vált IE-módba. Úgy hívják: Internet Explorer.”

A Netscape előzetese egyelőre kizárólag tesztelők számára elérhető. Nyilvános béta- és végleges változata jövőre jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények