Készül a következő Google-nagyágyú?

A 7027987-as számmal ellátott szabadalmi kérelem kedden landolt az illetékes amerikai hatóság asztalán, beterjesztője a Google, címe "hang-interfész keresőmotorokhoz".

Az eljárás leírása szerint "a rendszer fogadja a felhasználó szóbeli kérését, ezekből keresési hipotéziseket állít össze, melyeket különböző szempontok szerint súlyoz, végül megalkot egy súlyozott logikai keresőkifejezést. Ezt adja tovább a keresőmotornak, amely a fellelt találatokat visszaadja a felhasználónak." Vagyis, kevésbé homályosan: arról van szó, hogy élő szóban is kereshetünk a neten.

Egyelőre természetesen még semmilyen konkrét új Google-termék körvonalai nem rajzolódnak ki, de a keresőcég a jelek szerint komolyan rá van kattanva a hangalapú keresésére. Egy hasonló kísérleti projekt "Google Voice Search" néven nemrég még elérhető volt a Google Labs, a cég boszorkánykonyhájának weboldalán, mára azonban eltűnt.

A szabadalmi beadványt a Google-alapító Szergej Brin mellett három munkatársa jegyzi, akik közül kettő – Alexander Franz és Brian Milch – 2002-ben részt vett egy tudományos munka elkészítésében, amely a "Keresés a weben hang segítségével" címet viselte.

Azóta történt

Előzmények

  • Google: szívd fel, begyem...

    Megjelent a Google Desktop harmadik verziója. Ha engedjük neki, a program minden apró információt – személyeset is – összegyűjt, amit a gépen talál.