Jelölt lett a Vista

A Microsoft pénteken elkészült a Windows Vista első ún. kiadásra jelölt változatával (Release Candidate 1 vagy RC1) , ami azt mutatja, hogy a többször halasztáson túl lévő operációs rendszer fejlesztése végre az ütemterv szerint halad. A béta- után következő RC tesztstátuszban a kereskedelmi megjelenés előtti utolsó simításokat végzik el a szoftvereken. A Vista legfrissebb változatát egyelőre csak technikai és vállalati tesztelők egy csoportja kapta meg, az MSDN fejlesztői hálózat tagjai e héten jutnak hozzá. Azt egyelőre nem tudni, hogy a végfelhasználók is kipróbálhatják-e az RC1-et, vagy nekik a végleges verzió kiadásáig be kell érniük a még májusban elérhetővé vált második bétával.

A jelenleg érvényes – legutóbb és talán utoljára márciusban módosított – ütemterv szerint a mennyiségi licencet vásárló vállalati ügyfelek novemberben, a nagyközönség pedig 2007 januárjában juthat majd hozzá a Vistához. Az RC1 elkészülte bizakodásra ad okot, hiszen a legutóbbi Windows, az XP esetében az RC1 és a végleges változat elkészülte között körülbelül két hónap telt el. Ha a jóval összetettebb Vista esetében is tartani tudják ezt a tempót, már november elején megkezdődhet az operációs rendszer gyártása. A PC-gyártóknak körülbelül újabb hat hétre van szüksége a telepítéshez és teszteléshez, ennek fényében a januári kereskedelmi premier is tarthatónak tűnik.

Jim Allchin, a Vista fejlesztéséért felelős Microsoft-vezető a tesztelésben részt vevőnek szóló levelében leírta, hogy számos újítás került az operációs rendszerbe a béta 2 óta: többek között a felhasználói felületet is alakítgatták, bővítették az eszközmeghajtók körét, és javítottak a teljesítményen is. Munka azonban még van elég – tette hozzá –, főként az alkalmazás-kompatibilitáson kell még csiszolni.

Azóta történt

Előzmények