Elkészült japán legerősebb számítógépe

A Japán Atomenergia-ügynökség (JAEA) és a Fujitsu bejelentette közös szuperszámítógép-fejlesztési projektjének befejezését és az annak eredményeként megépített új rendszer üzembe állítását. A linuxos klaszter teljesítménye 186,1 terfalops (billió művelet másodpercenként), amivel jelenleg ez a legerősebb nagyvas a szigetországban.

Az új országos rekorder szuperszámítógép a tavaly bemutatott, „kockaként” is ismert Primergy BX900-as blade-rendszerre épül. A kétutas, négymagos Intel Xeon processzorokat használó blade-ekből összesen 2134-et kapcsoltak össze Infiniband QDR hálózaton. A gépet fúziós szimulációk futtatására használják majd. E klaszter mellé kerül még a 1,2 petabyte kapacitású lemezes tárolórendszeren felül két kisebb, SPARC64 VII processzoros rendszer, melyek az atomerőművek tervezésében és az ún. gyors tenyésztőreaktorok kifejlesztésében segítik majd a japán ügynökség szakembereit.

A három szerverrendszer mindegyike a Fujitsu nagy teljesítményű számítási köztesszoftverét, a Parallelnavit futtatja, amely közös fejlesztési és végrehajtási környezetet és egységes felügyeletet biztosít. A leggyorsabb japán gép a világ legnagyobb teljesítményű szuperkomputereit rangsoroló, tavaly novemberben frissített Top 500-as listán a 19. helyre kerülne.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy a masina nem lesz hosszú ideig rekorder Japánban, a szigetország kormánya ugyanis 2011-re tűzte ki a világ legerősebb számítógépes rendszerének megépítését. A helyi oktatási, kulturális, tudományos és technológiai minisztérium már 2005-ben bejelentette azt a programot, amelynek célja egy másodpercenként 10 000 billió művelet (10 petaflops) elvégzésére képes monstrum üzembe állítása. Az NEC, a Hitachi és a Fujitsu kooperációjában fejlesztett gép feladata lesz visszaszerezni a – 2004-ben az Earth Simulator trónfosztásával elveszített – japán elsőséget a Top 500-as listán.

Azóta történt

Előzmények