Bemutatták hazánk legerősebb tudományos szuperszámítógépét

SGI Altix ICEA Genagrid Konzorcium és az Intel tegnap bemutatta Magyarország legerősebb tudományos szuperszámítógépes rendszerét, amelyet az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben (RMKI) állítottak üzembe. Az SGI által szállított Altix ICE fürt összesen 128 processzort és 512 processzormagot tartalmaz, csúcsteljesítménye 6,5 teraflops (billió művelet másodpercenként), melyet genetikai és rendszerbiológiai kutatásokra használnak hazai kutatócsoportok.

A nagy teljesítménysűrűségű rendszer 64 darab kétfoglalatos blade-szervere az integrált InfiniBand összeköttetésekkel elfér egyetlen szabványos, vízhűtéses szekrényben. A blade-ek egyenként két darab 3 GHz-es, négymagos Intel Xeon x5365 processzorral rendelkeznek – azaz összesen 8 processzormaggal –, és 16 GB memóriával. A teljes fürtben így 512 processzormag és 1 terabájt memória található. A klaszter Red Hat Enterprise Linuxot futtat, az alkalmazások kódját az Intel fordítóival és teljesítményhangoló eszközeivel fordították és optimalizálták.

Az olyan molekuláris biológiai kutatások, mint amilyen a genetikai, genomikai és fehérjekémiai (proteomikai) vizsgálatok hatalmas adattömegeken végeznek elemzéseket, így a nagy memóriakapacitás és műveleti párhuzamosság egyaránt fontos volt. Az Altix ICE rendszer kapacitását elsősorban az asztma, allergia és leukémiai genomikai kutatására fordítják, de más magyarországi kutatási projektek adatelemzését segíti. A genetikai vizsgálatok elvégzéséhez az akadémiai és ipari partnerek genetikai laborjai együttesen egy régióbeli viszonylatban egyedülálló spektrumot biztosítanak.

A rendszer a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával 2009. év elején indult, a négyéves futamidejű Genagrid projekt részeként üzemel, amelyben az akadémiai oldalról a BME, az MTA KFKI RMKI és a Semmelweis Egyetem is részt vesz. A kutatásokat egy interdiszciplináris kutatócsoport vezeti, ahol több mint húsz informatikus, biomérnök, bioinformatikus, orvos és biológus kutató dolgozik együtt, diákok bevonásával. A projekt része a kutatási eredmények hasznosítása is, így más kutatócsoportok és biotechnológiai cégek is együttműködnek abban – közölték.

A hazai szuperszámítógép 6,5 teraflopsos csúcsteljesítményével nem fér fel a világ 500 legerősebb rendszerét rangsoroló Top 500-as listára, ahova – jelenleg – 20 teraflops a nevezési szint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények