Ismét nekilendült a Firefox

A szeptemberi visszaesést követően az elmúlt hónapban ismét erőre kapott a Firefox, amit ezúttal szakértők a 100 milliomodik letöltés bejelentésének marketinerejével magyaráznak. A NetApplications adatai szerint a böngésző részesedése 7,55 százalékról 8,59 százalékra emelkedett, miközben az Internet Exploreré enyhén – 86,87-ről 86,52 százalékra – fogyott. A Mozilla Corporation által fejlesztett szoftver még így sem érte el idei rekordját, a júniusi 8,71 százalékot, ám az eredmény semmiképpen sem lebecsülendő annak tükrében, hogy az évet 2,69 százalékkal kezdte.

A szakértők szerint az idei évet erős hajrával zárja majd a Firefox, melynek rövidesen megjelenik számos fejlesztést hozó új, 1.5-ös változata. Az elmúlt hónapban a Safari és az Opera böngésző is javított piaci részesedésén, egyedül a Netscape népszerűsége csökkent.

A NetApplications firefoxos számai elmaradnak a holland OneStat által múlt héten közzétett adatoktól, melyek szerint a böngésző részesedése elérte a 11,5 százalékot. Az európai piackutató vizsgálatának módszertana azonban nem ismert, gyanítható, hogy a cég Firefoxnak tekinti az összes Mozilla-alapú böngészőt.

Azóta történt

Előzmények