Megjelent és letölthető a Firefox 1.5

Hirdetés

A korábban nyilvánosságra hozott ütemtervnek megfelelően a Mozilla Corporation tegnap kiadta a Firefox böngésző 1.5-ös változatát (a magyar nyelvű verzió egyelőre nem elérhető), mely a program tavaly novemberi premierje óta a legjelentősebb frissítésnek tekinthető. A nyílt forrású szoftver az Internet Explorer legerősebb vetélytársa, eddig több mint 100 millió alkalommal töltötték le, ami a böngészőpiac mintegy 9 százalékának megszerzésére volt elegendő.

Az új változat számos újdonságot tartalmaz azok számára akik a nyilvános tesztváltozatokat (RC) nem használták. Ezek közé tartozik a javítások okosabb telepítése: a Windows automatikus frissítés funkciójához hasonlóan immár elegendő csupán a javítócsomagokat letölteni, nem szükséges a teljes javított verziót telepíteni, ahogy eddig. Ennek köszönhetően a frissítések mérete is jelentősen csökken.

Ezen felül javítottak a felugró ablakok blokkolásának hatékonyságán, a látogatott oldalak közötti előre- és hátralépdelés gyorsaságán, az RSS hírfolyamok detektálási módszerén és a Mac OS X operációs rendszer támogatásán. Új funkcióval bővült a fülek (tab) kezelése is: most már drag and drop módszerrel rendezgethetők az egy ablakban megnyitott oldalak.

A Mozilla szeretne a jövőben az eddiginél sűrűbben – körülbelül 6-9 havonta – egy jelentősen új verzióval jelentkezni. Ezen új stratégia szellemében a Firefox 2.0 megjelenését 2006 közepére, a 3.0-s verzióét pedig 2007 első negyedévére ígérik. A biztonságot és stabilitást javító patchek kiadása pedig nagyjából 6-8 hetente várható.

Azóta történt

Előzmények