Irán tagadja, hogy saját internetet indítanának 2012-ben

Irán nem megy a szomszédba, ha az internet cenzúrázásáról van szó. Nemrégiben a Riporterek határok nélkül (Reporters Without Borders) nevű jogvédő szervezet tüntette fel előkelő helyen az országot Az internet ellenségei című listáján, amely a világhálót leginkább cenzúrázó és akadályozó kormányokat összesíti. Az új híresztelések azonban még az országhoz képest is erősek: az Internatinal Business Times cikke szerint Irán elvágná magát az internettől és saját „tiszta” világháló kiépítését tervezi.

A hír szerint a kormány saját állampolgárait szeretné megvédeni a döntéssel a világhálón fellelhető különböző erkölcstelen, ateizmust terjesztő tartalmakkal szemben. Első körben egyebek mellett a Google-t, a Facebook-ot és a különböző népszerűbb levelezési címeket tiltaná le, mint a Gmail vagy a Hotmail, majd öt hónapon belül a teljes globális tartalmat elérhetetlenné tenné a felhasználók számára és csupán saját, cenzúrázott intranetet használhatnának az ott élők, saját keresőt és saját levelezőrendszert használva. Az intranethez történő hozzáférés név, személyiigazolvány-szám és cím regisztrálását követően lenne mód. – írta tegnap az Intternational Business Times. A hagyományos internet szűrése nem lenne teljes körű az országban, például bankok és minisztériumok továbbra is hozzáférhetnének a világhálóhoz.

Irán mindent tagad, és a mai napon a kormány közleményben cáfolta a híresztelést: a Kommunikációs és Információtechnológiai Minisztérium szerint a pletyka teljességgel alaptalan, nem más, mint nyugati propaganda. Szerintük ugyanis egy hoaxon alapul: a nyugati sajtótermékek Reza Taghipour miniszter interjújára hivatkoznak híradásaikban, ám ez az állítólag április elsején megjelent nyilatkozat minden alapot nélkülöz, ha létezik egyáltalán. Ennek ellenére azt nem tagadták a kormány részéről, hogy egy zárt országos információs hálózat kiépítésén dolgoznának.

A híresztelésekkel mindenesre egybecseng, hogy februárban a mintegy 33 millió iráni internet-felhasználó vagy egyáltalán nem, vagy csak használhatatlanul lassú sebességgel tudta igénybe venni a Gmail, a Hotmail és a Yahoo levelezőszolgáltatását.

Azóta történt

Előzmények