Internetes bevallás a magánnyugdíjpénztáraknál

Jelentős előrelépésről beszélnek a hazai elektronikusaláírás-szolgáltatók, amikor szóba kerülnek az internetes bevallások jövő évi bevezetései, ezen belül először a magánnyugdíjak területén vizsgázhatnak a jelenleg kiemelten biztonságosnak tekintett online adatcsere technológiák, az elektronikus aláírás és az ehhez kapcsolódó megoldások.

 

Az Országgyűlés döntése alapján 2005. január 1-től a magánnyugdíjpénztárakba bevallók köre az interneten keresztül elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva küldheti be tagdíjbevallását, amely az elektronikus adóbevallás és -számlázás lehetősége után a harmadik fontos állomása az elektronikus ügyintézésnek. A lassú és sok ügyféloldali hibával terhelt papíralapú ügyintézés elektronikus formába való átültetésével a magánnyugdíjpénztárak tetemes mennyiségű energiát és munkaerőforrást, a tagdíjbevallók pedig több ezer forintot is megtakaríthatnak évente. A törvény új rendelkezései szerint a magánnyugdíjpénztárak 2005. január 1-ig kötelesek kialakítani az elektronikus tagdíjbevallás zavartalan működéséhez szükséges feltételeket. A bevallások fogadásához szükséges szoftvereket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2004. november 1-ig a pénztárak rendelkezésére bocsátotta.

Az új módszer alkalmazásával nincs szükség többé arra, hogy a tagdíjbevallók bevallásaikat egyenként floppyra mentve vagy papírt kitöltve juttassák el a magánnyugdíjpénztáraknak, hanem közvetlenül, interneten keresztül is benyújthatják azokat. „Mindezzel nemcsak időt, hanem pénzt is megtakarítanak, mivel ezentúl nem kell postaköltséget fizetni. Az így elküldött bevallásokat elektronikus formában kell tárolni, tehát a tárolási költségek is minimálisra csökkennek, nem beszélve a papír, illetve a nyomtatás megszűnéséről” – mondta Rózsahegyi Zsolt az egyik hazai vezető hitelesítésszolgáltató, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

A NetLock Kft. a tagdíjbevallók számára egy speciálisan kedvező árú, minden szükséges elemet tartalmazó ún. NyugDíjcsomagot állított össze, amelynek megvásárlásával a bevallók nyugdíjpénztári bevallásukat már elektronikusan intézhetik. A csomag ára olyan kedvező, hogy használatával már az első évben tizedére csökkennek a bevallók költségei, a következő években pedig még nagyobb a megtakarítás – állítják a szolgáltató munkatársai. Aki most rendeli meg a csomagot, januári tagdíjbevallását már interneten keresztül adhatja be, elkerülve a postai sorban állást. A csomag tartalmaz egy minősített aláíró tanúsítványt a bevallások hitelesítéséhez, egy fokozott biztonságú titkosító tanúsítványt a bevallások biztonságos archiválásához, egy chipkártyát a tanúsítványok tárolásához, használatához, illetve egy kártyaolvasót a chipkártya használatához. A konstrukcióhoz havi 20 darab időbélyeg is jár, amellyel a bevallások beküldésének hiteles idejét tudják igazolni.

 

Molnár Sándor, a MÁV INFORMATIKA Kft. Outsourcing üzletágigazgatója szerint jelentős előrelépés, hogy a PSZÁF és a magánnyugdíjpénztárak közreműködésével lehetővé válik a tagdíjat bevallók számára a postai feladással szemben jelentős költségmegtakarítást eredményező, biztonságos módszer bevezetése. A bevallásokat fogadó magánnyugdíjpénztárak egy részének a MÁV INFORMATIKA Kft. már biztosította a működtetéshez szükséges elektronikusaláírás-szolgáltatásokat.
"Jelenleg azon dolgozunk, hogy a bevallást benyújtók számára egy olyan speciális exkluzív csomagot alakítsunk ki, amely képes áttörni az elektronikus aláírástól való idegenkedés falát. Nem titkolt szándékunk az sem, hogy ezen a szolgáltatáson keresztül a felhasználók egyre szélesebb körben ismerjék meg az elektronikus aláírás nyújtotta előnyöket és használják ki a további lehetőségeket. Ennek érdekében azok számára, akik januárban már megrendelik az elektronikus bevalláshoz szükséges eszközöket a MÁV INFORMATIKA Kft.-től, nagyon kedvező bevezető áron kínáljuk a tagdíj bevalláshoz a szolgáltatásainkat" – nyilatkozta az IT.newsnak Molnár Sándor.

Egy könyvelőcég, amelynek ügyfelei összesen 20 magánnyugdíjpénztárhoz vannak bejelentkezve, havonta 20 tagdíjbevallást küld be floppyn vagy papíron az egyes pénztárakhoz. „Ha a tagdíjbevalláskor jelentkező anyagköltségeket – papír, boríték, bélyeg, ajánlott feladás, floppy ára, nyomtatási költség – figyelembe vesszük, akkor ezek akár 200 000 forintot is kitesznek évente és még nem számoltunk a könyvelők órabérével. Az elektronikus tagdíjbevallás induló költsége az első évben 25 000 forint, de a következő években már csak 8000 forint, mivel a chipkártyát, illetve a kártyaleolvasót már nem kell újra megvásárolni” – mondta Rózsahegyi Zsolt.

A költségcsökkenés mellett jelentkező tagdíjbevallással töltött idő csökkenése szintén számokban mérhető. Egy bérszámfejtő, aki 1 teljes napot tölt tagdíjbevallással minden hónapban, egy év alatt 12 napot, öt év alatt pedig 60 napot, azaz két teljes hónapot töltött tagdíjbevallással. A postán sorban állással eltöltött idő szintén nagy teher az e-mailen, interneten keresztül elküldött bevallások néhány percnyi idejével szemben. „A megtakarítás mértéke leírhatatlan, emellett elektronikus aláírásunkat felhasználhatjuk elektronikus adóbevalláshoz, számlázáshoz, archiváláshoz is tovább csökkentve költségeinket. – tette hozzá Rózsahegyi Zsolt.

A magánnyugdíjpénztáraknál is kimutatható hasznot jelenthet a technológiai váltás. A jelenlegi rendszerben a magánnyugdíjpénztárak munkatársai hatalmas mennyiségű – papíralapú vagy floppyn érkezett – bevallást dolgoznak fel és archiválnak havonta – elég csak a legnagyobb magánnyugdíjpénztárunk 600 000 fő feletti taglétszámára gondolni. Ha a beküldött bevallások már elektronikus formában érkeznek, nincs szükség azok elektronikus formába való átültetésére. Az új módszerrel a beérkező elektronikus dokumentumok PSZÁF által meghatározott szerkezetben történő archiválása is lényegesen egyszerűbbé válik. A hatalmas papírhegyek helyett DVD-n tárolt bevallások elférnek egy iratszekrényben, nem beszélve az áttekinthetőségről, illetve az előkeresés gyorsaságáról. A pénztárak minden egyes bevallás beérkezése után elektronikusan aláírt nyugta csomagot küldenek vissza a bevallóknak. Ezek a nyugták automatikusan, néhány perc alatt elküldhetők a címzettekhez, szintén időmegtakarítást eredményezve.

A tagdíjbevallónak nincs másra szüksége, csupán egy szoftverre melyet a PSZÁF CD-n biztosít a tagdíjbevallóknak, valamint úgynevezett tanúsítványokra az elektronikus aláíráshoz és a titkosításhoz. A tanúsítványok elektronikus igazolások, melyet hitelesítés-szolgáltatók bocsátanak ki. Ahhoz, hogy a tagdíjbevalló bevallását elektronikus úton küldje el, szüksége van minősített aláíró tanúsítványra, fokozott biztonságú titkosító tanúsítványra, valamint időbélyegzésre. A szükséges szolgáltatásokat több magyar vállalatnál is meg lehet vásárolni, ezek a következők: NetLock, MÁV Informatika, MATÁV.

Azóta történt

Előzmények