2010-re meghalhat a jelenlegi internet


Jim Cicconi

A Londonban tartott Westminster eForum elnevezésű szakmai találkozón Jim Cicconi, az amerikai távközlési mamutcég, az AT&T alelnöke csatlakozott azokhoz, akik mind hangosabban fejezik ki azon meggyőződésüket, hogy az internet jelenlegi infrastruktúrája a közeljövőben eléri működési határait, s a további üzemben tartáshoz komoly változásokra és befektetésekre van szükség.

Cicconi beszédének lényege: a közelmúltban olyan mértékben emelkedett meg a netre feltöltött adatok mennyisége – elsősorban a videoanyagoknak, illetve a Web 2.0-nak köszönhetően –, hogy ezt az óriási információtömeget a hálózat mai rendszere már nem sokáig, a jelenlegi trendet figyelembe véve maximum 2010-ig képes kezelni. Ahogyan (talán kissé szélsőségesen) fogalmazott: három év alatt 20 közönséges háztartás több forgalmat fog generálni, mint 1995-ben a teljes internet.

Az alelnök úgy véli, hogy egyedül az Egyesült Államokban körülbelül 55 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség az internet infrastruktúrájába. Cicconi azt állítja, hogy várakozásaik szerint a szélessávú adatforgalom 2015-ig az ötvenszeresére fog emelkedni, ezért cége, az AT&T 19 milliárd dollárt kell, hogy költsön a hálózat fenntartására, illetve a gerinchálózat modernizálására. Beszélt arról is, hogy a magasabb minőségű videotartalmak (HD) terjedése miatt robbanásszerű leterheltségnövekedés várható: „A YouTube-ra minden percben nyolcórányi videót töltenek fel. Ezek az anyagok hamarosan mind HD-minőségűek lesznek, s a HD-videó 7–10-szer erősebben terheli le a szélessávú hálózatot, mint a ma használatos videoformátumok. A hálózati videoforgalom a mai 30 százalékos arányról 2010-re 80 százalékra fog emelkedni.”

Az eseményről tudósító ZDNet újságírója a hallgatóság tagjaival beszélve vélelmezi, hogy Cicconi beszéde némiképp válasz volt a semleges internet (net neutrality) mind hangosabb követelésére, s valójában a szolgáltatók forgalompriorizálási igényeit igyekezett megvédeni. Ezt megerősíteni látszik, hogy kérdésekre válaszolva az alelnök kifejtette, hogy kifejezetten káros dolognak tartja az internet működésébe történő állami beavatkozást; rámutatott, hogy az internet annak az infrastruktúrának köszönhetően működik, melyet legnagyobbrészt magáncégek biztosítanak: „Nem Isten teremtő szava hívta életre [az internetet], fejlesztői és fenntartói magánbefektetők.”

Azóta történt

Előzmények