Megjelent a MeeGo 1.0

Elkészült az Intel és a Nokia idén február óta közösen fejlesztett Linux-alapú operációs rendszere, a MeeGo első ún. Core Software Platformja, amely a bejelentés szerint stabil alapot nyújt az alkalmazásfejlesztők számára. A rendszer a 2.6.33-as kernelre épül, a Qt keretrendszer 4.6-os kiadását tartalmazza, támogatja a DeviceKit és udev hardverabsztrakciós réteget, a Universal Plug and Playt, valamint a kísérleti Btrfs-t használja alapértelmezett fájlrendszerként.

Hirdetés

A tervek szerint a MeeGóból félévente jelenik meg majd új verzió, de a mostani 1.0 után az 1.1 hamarabb, már októberben megérkezik. Ez támogatni fogja az érintésvezérlést mobiltelefonokon, táblagépeken és autós fedélzeti rendszereken. A rendszerhez a szükséges fejlesztési környezeteket is közzétették, igaz, egyelőre a MeeGo SDK a netbookokra van kihegyezve.

A mostani kiadás a felhasználói felületét a Moblintól örökölte, az esztétikus, szolid animációkkal működő GUI ugyanúgy a leggyakrabban használt internetes alkalmazások, közösségi oldalak gyors és egyszerű elérését szolgálja. Változás ugyanakkor, hogy a rendszer alapértelmezett böngészője a Google Chrome lett, a Mozilla csak a mobiltelefonos kiadásban kap szerepet a Fennec browserrel.

A MeeGo 1.0 letölthető netbookokra és Nokia N900-as okostelefonra a projekt weboldaláról. E kiadás egyelőre a nagyobb világnyelveken érhető el, magyar változata még nincs. Sajátos, hogy a Nokia – amint a héten azt bejelentették – nem fogja az N900 Maemo rendszerét MeeGóra frissíteni akkor sem, amikor a platform kellően kiforrottá válik, azt a készüléken csak tesztelési céllal támogatja.

Azóta történt

Előzmények

  • Hol vannak az ARM-os netbookok?

    A Flash hiánya és a táblagépek megjelenése is késlelteti az ARM-alapú netbookok piacra kerülését. Lehet, hogy még azelőtt kimennek a divatból, hogy megjelennének.

  • Atommal támadja a mobilpiacot az Intel

    A chipgyártó bemutatta az okostelefonokba és táblagépekbe szánt Moorestown hardverplatformot. A cég optimista, de nem vár gyors sikert.

  • Asztali gépeken is fut majd a MeeGo

    Az Intel és a Nokia operációs rendszerének lesz desktopkiadása is. Az OS végleges változata az év második felében készülhet el.