Magyar versenyzők az Intel tudományos versenyén

Tegnap este elkezdődött az Intel által támogatott Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny, az ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) 2010-es fordulója, melyen közel 60 ország több mint 1600 diákja között magyar tanulók is indulnak. A középiskolásoknak szóló, több mint 4 millió dollár összdíjazású vetélkedőn komoly nemzetközi figyelemre is számíthatnak azok a tanulók, akik tudományos kutatásaikkal, találmányaikkal a legjobbnak bizonyulnak.

Az 1611 diákból több mint 150-en érkeznek az európai, közel-keleti és afrikai régióból, köztük két magyar középiskolás, Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs, a budapesti Szent Margit Gimnázium végzős diákjai, akiket az ISEF hazai társszervezete, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegált. „Az ISEF-en 1995 óta vesznek részt versenyzőink, akik számos egyéb elismerés, díj mellett 13 első díjat is elnyertek már” – mondta dr. Antos László, a MISZ ügyvezető igazgatója.

A két diák egy közös projekttel, a hulladékhőpumpával indul a verseny elektrotechnika-informatika kategóriájában, kutatásuk a számítógépek hőleadás problémájának megoldására fókuszál. Egy olyan teljesen önműködő rendszert alkottak, amelynél a számítógép által termelt hőt egy Stirling-motor segítségével próbálták újrahasznosítani. A legfontosabb eredmény, hogy a hulladékhő hasznosításával sikerült megoldani a processzor hűtését, méghozzá környezetbarát módon, hiszen a hőlégmotorra épülő rendszer két ventilátor működtetését váltja ki. A Stirling-motor üzemeltetéséhez, illetve a segítségével végzett hűtéshez nem kell külön energiát befektetni, a processzor által termelt hulladékhő önmagában elegendő. A megalkotott modell a számítógép hűtésének több mint 50 százalékát válthatja ki.

Az Intel Alapítvány idén először adja át az Intel egyik alapítójának, egykori elnök-vezérigazgatójának tiszteletére létrehozott, 75 ezer dolláros pénzjutalommal járó Gordon E. Moore-díjat az első helyezettnek. A két második helyezett az Intel Alapítvány „Fiatal Tudós” díját kapja, mely egyenként 50 ezer dollárt ér. A versenyzők csütörtökön mutatják be a közönségnek és a sajtó képviselőinek a projektjeiket, az eredményhirdetés pedig pénteken lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények