Inkább telefont, mintsem autót szeretnének a tinik

Aggasztó az autógyártók helyzete a legfiatalabb kontinensen (Észak-Amerikáról van szó). Anno a felnőtté válás szimbólumának számított az első autó beszerzése; manapság ez a rítus halványulni látszik, a fiatalok egyre inkább az okostelefonok felé, főként az iPhone-ok irányába mozdulnak. Az előbbi sorok Sheryl Connelly, a Ford globális fogyasztói trendek részlegének menedzserének szájából hangzottak el egy telefoninterjú során. Thilo Koslowski, a Gartner egyik elemzője szerint a mobileszközök, a kütyük és az internetelérés olyan magas státusszal járó termék, amik elengedhetetlenek a fiatalok életéhez; ezek az eszközök egy olyan fokú szabadságot és szociális elérést biztosítanak, amire anno csak az automobil volt képes.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az okostelefon lesz a jövő Mustangja: egy nemrég készült felmérés szerint a 18 és 24 év közöttiek 46 százaléka választaná az internetet egy autó helyett. Az Amerikai Közlekedési Osztály adatai szerint 1978-ban a 16 évesek 50 százaléka tette le a jogosítványt, míg ez a szám 2008-ra 30 százalékra csökkent. A jogosítvánnyal rendelkező fiatalok is kevesebbet vezetnek; a közlekedésesek szerint a 21 és 30 év közöttiek 8 százalékkal kevesebbet használják autójukat, mint ahogy tették azt 1995-ben.

A Ford menedzserének az elgondolása szerint a mai fiatalok azért járják kevesebbet az utakat, mert a vezetés korlátozza őket abban, hogy út közben SMS-ezzenek, vagy állapotot frissítsenek a Facebookon és társain. Noha a tömegközlekedés vagy a szülők általi fuvarra várás időigényesebb, mintha saját kocsinkkal járnák a környéket, így több időt tudnak a pajtásokkal csevegni mobiltelefonjaikon keresztül. Az autóipar egyetlen megoldásának azt látja, ha jövőbeli járgányaikat úgy tervezik, hogy az okostelefonok funkcióit is beépítik azokba. Az sem elképzelhetetlen a Ford szerint, hogy az autók okosabbak lesznek, mint az okostelefonok; olyan funkciókkal lehetne ezt elérni, mint például a Foursquare-en történő automatikus bejelentkezés, az SMS-ek felolvasása, vagy beépített kamerák általi, instant YouTube és Facebook feltöltés. Ha pedig egyszer megvalósul az önjáró autó, akkor a tinik kedvükre nyomkodhatják telefonjaikat anélkül, hogy aggódniuk kéne a vezetés miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt